settings icon
share icon
Kérdés

Tényleg ki van tűzve a halálunk napja?

Válasz


A Bibliából megtudhatjuk, hogy “...könyvedben minden...fel volt írva, és a napok is, mikor kiformáltad tagjaimat” (Zsoltárok 139:16 - EFO). Tehát igen, Isten pontosan tudja, hogy mikor, hol és hogyan fogunk meghalni. Isten abszolút mindent tud rólunk (Zsoltárok 139:1-6). Ez tehát akkor valóban azt jelentené, hogy a sorsunk meg van pecsételve? Vagy talán azt, hogy egyáltalán nincs befolyásunk arra, hogy mikor fogunk meghalni? Nézőponttól függően a válasz lehet igen is, és nem is.

Isten szemszögéből a válasz “igen”, hiszen Isten mindentudó – Ő mindent tud, így azt is pontosan tudja, hogy mikor, hol és hogyan fogunk meghalni. Semmi olyat nem tehetünk, ami változtatna azon, amiről Isten már tudja, hogy meg fog történni. A mi perspektívánkból nézve a válasz viszont “nem”, mert nekünk is befolyásunk van arra, hogy mikor, hol és hogyan halunk meg. Nyilvánvaló, hogy aki öngyilkosságot követ el, az maga okozza saját halálát. Az öngyilkosságot elkövető személy tovább élt volna, ha nem követ el öngyilkosságot. Az a személy, aki egy ostoba döntés (pl. drogfogyasztás) következtében hal meg, hasonlóképp “meggyorsítja” saját halálának bekövetkeztét. Az a személy, aki dohányzás miatt kialakult tüdőrákban halt meg, nem ugyanúgy vagy nem ugyanabban az időben halt volna meg, ha nem dohányzik. Az pedig, aki egy életen át tartó rendkívül egészségtelen táplálkozás és kevés testmozgás miatt szívrohamban halt meg, nem ugyanúgy vagy nem ugyanabban az időben halt volna meg, ha egészségesebben táplálkozik és többet mozog. Igen, saját döntéseink tagadhatatlanul kihatnak halálunk módjára, idejére és helyére.

Hogyan hat ez ki a gyakorlatban az életünkre? Minden egyes napunkat Istennek kell éljük. A Jakab 4:13-15 igerésze így tanít minket: “Nosza immár ti, a kik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk ama városba, és ott töltünk egy esztendőt, és kalmárkodunk, és nyerünk; A kik nem tudjátok mit hoz a holnap: mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik. Holott ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, ím ezt, vagy amazt fogjuk cselekedni.” Bölcs döntéseket kell hoznunk arról, hogy hogyan éljük az életünket, és hogyan gondoskodunk magunkról. Végső soron pedig Istenben bízunk, hogy Ő szuverén, és hogy az Ő irányítása alól semmi sem kerül ki.

EnglishVissza a magyar oldalra

Tényleg ki van tűzve a halálunk napja?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries