settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan értsük azt, hogy a föld Péleg idejében lett elosztva?

Válasz


Az 1.Krónikák 1:19-ben az olvasható, hogy a föld Péleg napjaiban lett elosztva: “Hébernek is lett két fia, az egyiknek neve Péleg, mivelhogy az ő idejében osztatott el a föld; testvérének neve pedig Joktán” (lásd még a 25. igeverset). Az a szövegrész, mely szerint az ő idejében “osztatott el a föld” egyeseket találgatásokra késztetett a tekintetben, hogy vajon mit is jelenthetett pontosan ez az elosztás.

A Péleg személyére vonatkozó első bibliai utalást az 1.Mózes 10:25-ben találjuk, melynek szövege egyezik az 1.Krónika 1:19-es igeversével. Máris ezt követően, az 1.Mózes 11. fejezetében található az az esemény, amely a föld szóban forgó elosztását írja le: Bábel tornyának története.

Az Úr megharagudott a Bábelnál égig érő tornyot emelni akaró emberekre cselekedeteik gonoszsága miatt, mindazokra, akik nevet akartak szerezni maguknak (lásd 1.Mózes 11:4). Ítéletül összezavarta a nyelvüket, így többé már nem tudták megérteni egymást. A beszámoló ezzel az összegzéssel zárul: “Ezért nevezék annak nevét Bábelnek; mert ott zavará össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan széleszté el őket az Úr az egész földnek színére” (1.Mózes 11:9).

Péleg családjának története a bábeli torony után még egyszer lejegyzésre kerül (1.Mózes 11:16-19). Annak ténye, hogy Péleg a Bábel tornyáról szóló beszámoló előtt-, és közvetlenül azután is meg lett említve, segít tisztábban látni azt, hogy valóban ez volt az a kulcsfontosságú esemény, amely mentén a föld el lett osztva. Úgy tűnik tehát, hogy nem a Föld tagolódott szét (geológiai értelemben), hanem az emberek tagolódtak különböző nyelvcsoportokra.

Ma világszerte több mint 7000 nyelv létezik. Még ha e nyelvek legtöbbje Bábel tornya után alakult is ki, mégis közös nyelvi gyökerekre vezethetők vissza. A ma létező nyelvek még mindig az egyes kultúrák választóvonalaként szolgálnak. Ez a megosztottság Bábel tornya óta, Péleg ideje óta áll fenn.

Péleg utolsó említését, érdekes módon, az Újszövetségben találjuk. A Lukács 3:35-ben Péleg Jézus genealógiájában tűnik fel. Isten Péleg idején a nyelv megosztása által osztotta el a földet. De mindvégig volt egy terve – egy terv, ami még Péleget is magában foglalta – mégpedig, hogy elküldi Jézus Krisztust, Azt, Aki minden megosztottságot képes a békében feloldani.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan értsük azt, hogy a föld Péleg idejében lett elosztva?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries