settings icon
share icon
Kérdés

Lehetséges az, hogy valaki már ma felvegye a fenevad bélyegét?

Válasz


A fenevad bélyege valamiféle pecsét, amelyet az Antikrisztus követői az Antikrisztushoz való hűségük jeléül tesznek/vesznek majd magukra. A Jelenések 13:16-17-ben olvasható prófécia szerint a fenevad képe, ami látszólag valamiféle élő, akarattal rendelkező szerzemény, azt “...teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; és hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.”

Pontosan nem tudjuk, hogy ez a bélyeg hogyan fog kinézni. Nemrég egyesek úgy gondolták, hogy magát a 666-os számot fogják az emberekre tetoválni vagy valami módon billogként rájuk aggatni. Aztán, szintén a közelmúltban, úgy vélték, hogy a bélyeg egy vonalkód lesz. A napjainkban népszerű spekuláció szerint a fenevad bélyege egy a bőr alá ültetett mikrochip lesz, amely lehetővé teszi, hogy az emberek digitális valutájukat használják. Mindezt egybevetve azonban mégis őszintén meg kell valljuk, hogy nem tudhatjuk, hogy a fenevad bélyege pontosan milyen formát fog ölteni.

Egyesek attól tartanak, hogy – mintegy öntudatlanul – már magukra vették a fenevad bélyegét. Attól félnek, hogy ezzel már meg is valósították azt az istenkáromlást, ami a Szentírás kijelentése szerint elválaszthatatlanul kötődik a fenevad bélyegének felvételéhez, illetve hogy valami meggondolatlan kijelentésükkel már hűséget fogadtak az Antikrisztusnak. Mások a hitelkártyájukban lévő chip miatt aggódnak. Olyanok is vannak, akikkel elhitették, hogy amennyiben szombat helyett vasárnap tisztelik az Urat, akkor azzal már fel is vették a fenevad bélyegét. Mindezekkel szemben azonban egy igen nyomós érv szól az ellen, hogy már magukra vették volna a fenevad bélyegét, ez pedig így hangzik:

A fenevad bélyege egyszerűen még nem létezik.

A Jelenések könyvének, valamit a Biblia végidőkre vonatkozó egyéb próféciáinak szó szerinti értelmezése jól mutatja, hogy a végidők eseményeinek Isten által megszabott menetrendje van. Dániel hetven hétről, azaz hetven hétéves sorozatról prófétált, amely Isten Izráel felé való odafordulásának idejét jelöli. E hetek közül hatvankilenc Dániel írásának keletkezése óta már eltelt. Az utolsó hét lesz az, amit nagy nyomorúságnak nevezünk, amikor az Antikrisztus, vagyis a fenevad hatalomra kerül. Ő, nagy hatalommal bíró uralkodóként, tíz nemzetet fog egyesíteni (Dániel 7:24-25; Jelenések 17:7), és békét színlelő szerződést köt majd Izráellel (Dániel 9. fejezete). A fenevad bélyege (valamint az Antikrisztusnak való hűségeskü) nem jöhet létre addig, amíg maga a fenevad a nagy nyomorúság idején hatalomra nem kerül.

Egy további ok, amiért a Jézus Krisztusban hívőknek nem kell tartaniuk attól, hogy most vagy ezután megkapják a fenevad bélyegét, magában a gyülekezet elragadtatásában keresendő. Az elragadtatáskor Jézus minden hívőt, élőt és holtat, magához vesz, és elvisz a földről (1.Thesszalonikabeliekhez 4:13-18; 1.Korinthusbeliekhez 15:50-54). Bár az elragadtatás után is lesznek még emberek, akik Krisztusnak adják szívüket, mindazok, akik az elragadtatás előtt Jézusra bízták lelküket, elvitetnek, hogy örökké az Úrral legyenek. A végidők pretribulácionista megközelítése szerint (lásd a kapcsolódó cikkeket oldalunkon) az egyház üdvtörténeti korában élő hívők soha nem lesznek abban a helyzetben, hogy rájuk kényszeríthessék, vagy csel által rájuk tegyék a fenevad bélyegét.

Napjainkban tehát lehetetlen, hogy bárki megszerezze, felvegye vagy megkapja a fenevad bélyegét. Beültetett chipek, vonalkódok, tetoválások, Isten nevének káromlása nem jelenti a fenevad bélyegének felvételét. Ha valaki arra ragadtatná magát, hogy hangosan ezt mondja: “követem az Antikrisztust és elfogadom a fenevad bélyegét” - még az sem változtatna ezen a tényen. A fenevad bélyege nem létezhet a “fenevad” fellépése nélkül, illetve anélkül, hogy az Antikrisztus annak felvételét követelné.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehetséges az, hogy valaki már ma felvegye a fenevad bélyegét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries