settings icon
share icon
Kérdés

Miért olyan nehéz megérteni a Bibliát?

Válasz


Különböző mértékben ugyan, de mindenki küszködik a Biblia megértésével. Még az egyház 2000 éves történelme után is vannak olyan igeversek és szakaszok, amelyeket még a legragyogóbb bibliatudósok sem tudtak megfejteni. Miért olyan nehéz megérteni a Bibliát? Miért kerül olyan sok erőfeszítésbe teljesen és helyesen megérteni? Mielőtt megkísérelnénk a válaszadást, le kell szögeznünk, hogy Isten nem fogalmazott homályosan. Isten igéje tökéletesen világos. Azért olyan nehéz néha megérteni a Bibliát, mert bukott lények vagyunk: a bűn elhomályosítja az értelmünket, és arra késztet, hogy a Bibliát a saját tetszésünkre formáljuk.

Több tényező is megnehezíti a Biblia megértését. Először is, időbeli és kulturális különbségekkel állunk szemben. A Biblia 3400-1900 évvel ezelőtt íródott. Az a kulturális közeg, amelyben a Biblia íródott, nagyon eltérő volt a mai kultúráktól. A Kr.e. 1800-beli, közel-keleti nomád pásztorok tettei nem sokat jelentenek a 21. századi Magyarország számítógépes programozói számára. Életbevágóan fontos, hogy amikor próbáljuk megérteni a Bibliát, beazonosítsuk az adott kultúrát, amelyben íródott.

Másodszor, a Bibliában különböző műfajokat találunk: történelmi feljegyzés, törvény, költészet, énekek, bölcseletek, prófécia, személyes levelek és apokaliptikus irodalom. A történelmi feljegyzéseket másképp kell értelmezni mint a bölcsességirodalmat. A költeményeket nem lehet úgy értelmezni, mint az apokaliptikus irodalmat. Egy személyes levél tartalmát lehet, hogy ma másképp alkalmazzuk, mint ahogy az eredeti hallgatóság alkalmazta. Ahhoz, hogy elkerüljük a félreértést és zavart, fontos felismerni, hogy a Biblia különböző műfajokban íródott.

Harmadszor, mindnyájan bűnösek vagyunk, mindnyájan követünk el hibákat (Prédikátor 7:20, Róma 3:23, 1János 1:8). Bármennyire is igyekszünk nem beleolvasni az előfeltételezéseinket a Bibliába, ez néha mégis elkerülhetetlen. Sajnos, időnként mindenki félreértelmez egy szakaszt, mert téves dolgokat feltételezett. A Biblia tanulmányozása során kérnünk kell Istent, hogy távolítsa el az előfeltételezéseinket, és segítsen ezektől mentesen értelmezni az igéjét. Ez gyakran nehéz, mivel az előfeltételezések félretétele alázatot kíván, és el kell ismernünk a tévedéseinket.

Ez a három pont semmi esetre sem meríti ki a Biblia megértésének akadályait. Könyvek garmadát írták már meg hermeneutikából, a Biblia értelmezésének tudományáról. Ezek a pontok azonban jó kiindulópontot nyújtanak a Biblia megértéséhez. Fel kell ismernünk a kulturális különbségeket magunk és a bibliai népek között. Figyelembe kell vennünk a különböző irodalmi műfajokat. Hagynunk kell, hogy a Biblia magáért beszéljen, és nem engedni, hogy az előfeltételezéseink elhomályosítsák az üzenetet.

Néha nehéz megérteni a Bibliát, de Isten segítségével nem lehetetlen. Ne feledjük, hogy ha Jézus Krisztusban hiszünk, Isten Lelke bennünk lakozik (Róma 8:9). Az az Isten, aki a Szentírást ihlette (2Timóteus 3:16-17), ugyanaz az Isten, aki megnyitja elménket az Ő szent igéjének igazsága és megértése előtt, ha rá hagyatkozunk. Ez nem jelenti azt, hogy mindig könnyű lesz. Isten azt szeretné, ha kutatnánk az igéjét, és az összes kincset megtalálnánk benne. Lehet, hogy nem könnyű megérteni a Bibliát, de megéri a fáradságot.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért olyan nehéz megérteni a Bibliát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries