settings icon
share icon
Kérdés

Lehetséges az, hogy már az Ószövetség is megjövendölte a Messiás második adventjét?

Válasz


Az Ószövetség kétség kívül megjövendöli Krisztus második eljövetelét. Ezt az eseményt a Messiás második adventjének is nevezik. Egyes ószövetségi próféciák Jézus első eljövetelére vonatkoznak. Erre akkor került sor, mikor Krisztus emberként megszületett e világra. Más jövendölések az Ő második adventjével foglalkoznak: ezek az igerészek rendre a Messiás a végső győzelmét jelentik ki. Fontos azonban észben tartanunk, hogy a próféciák nem ugyanolyan részletességgel írják le a jövőt, mint a történelemtudomány a múltat. Így, bár az Ószövetség próféciái az első és a második adventet is előrejelzik, a szóban forgó próféciák legtöbb korai értelmezése egyetlen eseménybe olvasztotta e két történést, azaz egynek látt(att)a azokat. Különösen a Jézus születését közvetlenül megelőző években vélekedtek úgy, hogy a Messiás egy politikai/katonai vezető kell legyen, Aki eljövetelekor nyomban fel is állítja világi királyságát (Lukács 19:11). Azonban csak Jézus első (földi) szolgálatának fényében lehetséges ténylegesen megérteni Krisztus végső célját és eljövendő országának valós természetét.

Az ószövetségi próféciák alapos vizsgálatakor a sorok között két eljövetel várása is tapinthatóvá válik. A Mikeás 5:2 és az Ézsaiás 7:14 az első eljövetelt jövendöli meg. Ézsaiás próféta Istentől ihletett könyvének 53:8-9 igerészében külön beszél egy szenvedő, haldokló Messiásról, az 53:11-12 passzusban pedig külön egy diadalmas nagyságban részesülő személyről. A Dániel 9:26 arról ír, hogy a Messiást megjelenése után megölik. Ugyanakkor más próféták, úgy mint Zakariás, azt mondják, hogy ugyanezt az “átszegezett” Messiást ellenségei újra látni fogják (Zakariás 12:10). A nyomok tehát mindenütt ott vannak.

Számos ószövetségi prófécia Krisztus végső győzelmét is megjövendöli – erre a második eljövetelekor kerül majd sor. Ezek közé tartoznak Zakariás (Zakariás 9:14-15; 12:10-14; 13:1; 9:14-15)-, Ámósz (Ámósz 9:11-15)-, Jeremiás (Jeremiás 30:18; 32:44; 33:11, 26)-, és Jóel (Jóel 3:1) próféták könyveinek kijelentései, amelyek a teljes mennyei dicsőségében megjelenő győzelmes Messiásról írnak. Ő lesz az, Aki Izraelt üdvösségre vezeti. Szembetűnő, hogy ezek az igeszakaszok más olyan passzusok kereszthivatkozásait képezik, mint például az 5.Mózes 30:3-5, és ezzel egyben a Messiás végső győzelmének idejére vonatkozó jóslatoknak minősülnek.

A Szentírás azt is feljegyzi hogy Jézus közvetlenül idéz ószövetségi próféciákat, amikor második eljöveteléről beszél. Erre jó példa, hogy Máté 24:31 igeversben, valamint a Márk 13:27-ben feljegyzett szavai teljes tartalmi párhuzamban állnak az Ézsaiás 52:15 igehellyel, valamint az Ézsaiás 59.-62. fejezeteivel.

Mindent egybevetve tehát azt mondhatjuk, hogy a Szentírás héber iratai hitelesen jelzik, hogy az Isten által megígért “mag” megjelenik (1.Mózes 3:15), “kiirtatik” (lásd Dániel 9:26), csak hogy aztán győzedelmesen újra megjelenjen. Az első advent már bekövetkezett; a második még a jövő zenéje. Megállapíthatjuk tehát, hogy mind az Ó-, mind pedig az Újszövetség megjövendöli a Messiás második eljövetelét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehetséges az, hogy már az Ószövetség is megjövendölte a Messiás második adventjét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries