settings icon
share icon
Kérdés

Mit takar „a Bárány menyegzői lakomája" kifejezés?

Válasz


A Jelenések 19:7-10-ben feljegyzett látomásában János látta és hallotta, ahogy a mennyei sokaság Istent magasztalja, amint a Bárány menyegzője épp elkezdődik. A menyegzői lakoma fogalmát akkor érthetjük meg pontosan, ha ismerjük Krisztus korának esküvői szokásait.

Ezek a menyegzők három főbb részből álltak. Először is, a vőlegény és a menyasszony szülei aláírták a házassági szerződést, és a vőlegény szülei vagy maga a vőlegény jegyajándékot fizetett a menyasszonynak vagy szüleinek. Ezzel beléptek az ún. mátkaság szakaszába, amit ma eljegyzésnek hívunk. Ebben a fázisban voltak Józsefék, amikor Mária várandós lett (Máté 1:18, Lukács 2:5).

A második lépésre általában egy évvel később került sor, amikor a vőlegény a barátai kíséretében éjfélkor elment a menyasszony házához, miközben fáklyás felvonulást tartottak az utcákon. A menyasszony tudta, hogy erre sor fog kerülni, ezért barátnőivel készen állt, hogy a menethez csatlakozzanak, majd együtt elmentek a vőlegény házához. Ez a szokás szolgáltatta az alapot a tíz szűz példázatához a Máté 25:1-13-ban. A harmadik szakasz maga a menyegzői lakoma volt, amely akár napokig is eltarthatott, amint a kánai menyegző esetében is láttuk (János 2:1-2).

A Jelenésekben található látomásban János a Bárány (Jézus Krisztus) és menyasszonya (az Egyház) menyegzői lakomáját látta, a harmadik fázist. Ez arra enged következtetni, hogy az első két szakaszra már sor került. Az első szakaszra akkor került sor, amikor minden egyes hívő hitét Krisztusba vetette mint megváltójába. A hozomány, amit a vőlegény apjának (Atya Isten) fizettek, az Krisztus vére volt, amelyet a menyasszonyért ontott ki. A földi Egyház így a Krisztus „mátkája", és akárcsak az okos szüzeknek a példázatban, minden hívőnek készen kell várnia a Vőlegény megjelenését (második eljövetel). A második fázis az Egyház elragadtatását jelképezi, amikor Krisztus eljön a menyasszonyáért, és elviszi az Atyja házába. Harmadik lépésként következik a menyegzői lakoma. Nézetünk szerint a Bárány menyegzői lakomájára a mennyben az elragadtatás és a második eljövetel között (azaz a földön bekövetkező nyomorúság idején) fog sor kerülni.

A lakomán nemcsak az Egyház mint Krisztus menyasszonya fog részt venni, hanem mások is. A „mások" közé tartoznak az Ószövetség szentjei – ők ekkor még nem lesznek feltámadva, de a lelkük velünk lesz a mennyben. Az angyal megíratta Jánossal, hogy „Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzőjének vacsorájára" (Jelenések 19:9). A Bárány menyegzői lakomája egy dicsőséges ünnep lesz mindannyiunk számára, akik Krisztusban vagyunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit takar „a Bárány menyegzői lakomája" kifejezés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries