settings icon
share icon
Kérdés

Van-e különbség az élet könyve és a Bárány életkönyve között?

Válasz


Az Újszövetségben nyolc utalást találunk az élet könyvére, és ezek közül két esetben úgy, mint a Bárány, Jézus Krisztus könyvére. Hét utalás a Jelenések könyvében található. Azoknak a neve van beírva az élet könyvébe, akik Istenhez tartoznak, akik örökéletet nyertek.

Pál úgy utal a munkatársaira, mint akiknek a neve szerepel az élet könyvében (Filippi 4:3), és itt az élet könyvére szintén úgy utal, mint az örökéletet nyert emberek nevének listájára. A Jelenések 3:5 szintén úgy utal az élet könyvére, mint amelyben a Krisztusban hívők neve szerepel. Ők azok, akik győzedelmeskednek a földi élet nehézségei felett, igazolván üdvösségük valódiságát. Ez a vers azt is világossá teszi, hogy ha valakinek a neve egyszer bekerült az élet könyvébe, annak Jézus megígéri, hogy soha nem kerül kitörlésre, ami ugyancsak az örök üdvösség tanát támasztja alá. Az Úr Jézus, aki a Jelenések könyvének ebben a szakaszában a gyülekezetekhez szól, azt ígéri, hogy felvállalja az övéit az Atya előtt. Ezzel szemben a Jelenések 20:15 elárulja, hogy milyen sors vár azokra, akiknek a neve nem szerepel az élet könyvébe: örök kárhozat a tűznek tavában.

A Jelenések 13:8-ban és 21:27-ben utalást találunk a „Bárány életkönyvé"-re, amelyben szintén azoknak a nevei szerepelnek, akiket a Bárány, Jézus Krisztus vére megmosott. A Báránynak, „a ki megöletett, e világ alapítása óta" (Jelenések 13:8, Károli), van egy könyve, amelyben azok nevei szerepelnek, akiket az áldozata megváltott. Ők azok, akik bemennek a szent városba, az új Jeruzsálembe (Jelenések 21:10), és akik örökre Istennel lakoznak a mennyben. Mivel az élet könyve azok nevét tartalmazza, akik a Bárány révén örök élettel rendelkeznek, világos, hogy az élet könyve és a Bárány életkönyve egy és ugyanaz.

EnglishVissza a magyar oldalra

Van-e különbség az élet könyve és a Bárány életkönyve között?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries