settings icon
share icon
Kérdés

Mi a Tízparancsolat?

Válasz


A Tízparancsolat tíz törvény a Bibliában, amelyet Isten adott Izráel népének röviddel az Egyiptomból való kivonulás után. A Tízparancsolat lényegében az ószövetségi törvény 613 parancsolatának tömör összefoglalója. Az első négy parancsolat az Istennel való kapcsolatunkkal foglalkozik. A többi hat az egymással való kapcsolatunkat szabályozza. A Bibliában a Tízparancsolatot a 2 Mózes 20:1–17-ben és az 5 Mózes 5:6–21-ben találjuk, és a következőket tartalmazza:

1) „Ne legyen más istened rajtam kívül!” Ez a parancsolat az egy igaz Istenen kívüli más istenek imádását tiltja. Minden más isten hamis isten.

2) „Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.” Ez a parancsolat a bálványok — Isten látható képviselete — készítése ellen van. Nincsen olyan kép, amely pontosan mutathatná be Istent. Ha Istent képviselő bálványt készítünk, akkor valójában hamis istent imádunk.

3) „Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!” Ez a parancsolat Isten nevének hiábavaló használata ellen van. Nem szabad könnyedén vennünk Isten nevét. Azzal fejezhetjük ki tiszteletünket iránta, hogy csak tisztelettudóan beszélünk Róla.

4) „Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálód, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Mert hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az Úr a nyugalom napját.” Ez a parancs a Szabbath (a hét utolsó napja) Istennek szánt napként való elkülönítéséről szól.

5) „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!” Ez a parancs arról szól, hogy szüleinkkel tisztelettel kell bánnunk.

6) „Ne ölj!” Ez a parancs az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölést tiltja.

7) „Ne paráználkodj!” Ez a parancsolat a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot tiltja.

8) „Ne lopj!” Ez a parancsolat tiltja bármi elvételét, ami nem az illető saját tulajdona, és amihez nem adott a tulajdonos engedélyt.

9) „Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!” Ez a parancsolat tiltja, hogy valakiről hamis tanúvallomást tegyünk. Tulajdonképpen a hazugság ellen szól.

10) „Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!” Ez a parancsolat az ellen szól, hogy bármi olyat kívánjunk, ami nem a mienk. Az efféle kívánság a többi fenti parancsolat megszegéséhez vezethet: emberöléshez, házasságtöréshez vagy lopáshoz. Helytelen megtenni ezeket, de helytelen még kívánni is őket!

Sokan tévesen úgy tekintenek a Tízparancsolatra, hogy ezek olyan szabályok, amit ha betartanak, akkor biztosan a mennybe kerülnek majd. Ezzel szemben a Tízparancsolat célja az, hogy ráébressze az embereket, hogy nem tudják tökéletesen betartani a törvényt (Róma 7:7–11), és így szükségük van Isten irgalmára és kegyelmére. A gazdag ifjú állítása (Máté 19:16) ellenére senki sem tudja tökéletesen betartani a Tízparancsolatot (Prédikátor 7:20). A Tízparancsolat rávilágít, hogy mindnyájan vétkeztünk (Róma 3:23), és szükségünk van Isten irgalmára és kegyelmére, amit csak a Jézus Krisztusba vetett hit által kaphatunk meg.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a Tízparancsolat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries