settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy a Szentlélek a pártfogónk?

Válasz


Miután Jézus bejelentette a tanítványoknak, hogy hamarosan elhagyja őket, egy nagy bátorítást is adott számukra: „én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét" (János 14:16-17).

A pártfogóként (vagy segítő, vigasztaló) fordított görög szó a paraklétosz (János 14:16,26, 15:26, 16:7). A szó ebben a formában kérdés nélkül passzív, és igazi jelentése: „az, akit arra hívnak, hogy egy másik személy mellé álljon". A szónak viszont van egy másodlagos jelentése, ami a melléállás célját határozza meg, éspedig: tanácsolni és támogatni az arra rászorulót. Ez a tanácsos vagy paraklétosz a Szentlélek Isten, a Szentháromság harmadik tagja, akit mellénk rendeltek. Ő egy személy, és minden hívőben benne lakozik.

Földi szolgálata során Jézus tanította, vezette, óvta a tanítványait, de most a János 14-16-ban készül elmenni. Ezért megígéri, hogy az Isten Lelke eljön a tanítványokhoz, és bennük lakozik, átvéve a Mester fizikai jelenlétének szerepét. Jézus a „másik Pártofogó"-nak hívja a Lelket, tehát egy ugyanolyan személynek, mint Ő. Isten Lelke lényegében nem különbözik Isten Fiától, hiszen ők mindketten Isten.

Az ószövetségi korban az Isten Lelke leszállt az emberekre, majd eltávozott tőlük. Isten Lelke eltávozott Saul királytól (1Sámuel 16:14, 18:12). Dávid, miután megvallotta bűnét, azt kérte, hogy a Lélek ne vétessen el tőle (Zsoltárok 51:11). De amikor pünkösdkor a Lélek kitöltetett, azért jött Isten népéhez, hogy örökre velük maradjon. Lehet, hogy megszomorítjuk a Szentlelket, de nem fog eltávozni tőlünk. Ahogy Jézus mondta a Máté 28:20-ban: „íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." Hogyan lehet velünk, ha a mennyben van, és az Atya jobbján ül? A Lelke révén van velünk (segítő, paraklétosz).

Amennyiben a Szentlélek a paraklétoszunk, maga Isten lakozik bennünk, hívőkben. A lélek Isten igéjére tanít minket, és elvezet az igazságra. Emlékeztet mindarra, amit Jézus tanított, hogy életünk nehéz szakaszaiban tőle tudjunk függeni. A Lélek a békességét (János 14:27), szeretetét (János 15:9-10) és örömét (János 15:11) adja nekünk. Megvigasztalja szívünket és elménket ebben a gondterhelt világban. A bennünk lakozó paraklétosz ereje képessé tesz a Lélek szerint élni, nem pedig a test kívánságát teljesíteni (Galata 5:16). A Lélek aztán képes gyümölcsöt teremni az életünkben (Galata 5:22-23) az Atya Isten dicsőségére. Micsoda áldás, hogy a Szentlélek paraklétoszként az életünk része: vigasztalónk, bátorítónk, tanácsadónk és szószólónk!

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy a Szentlélek a pártfogónk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries