settings icon
share icon
Kérdés

Miért használják gyakran a galambot a Szentlélek jelképeként?

Válasz


Mind a négy evangélium említést tesz Jézus megkeresztelkedésére/bemerítkezésére a Jordán folyóban (Máté 3:16, Márk 1:10, Lukács 3:22, János 1:32). Lukács így számol be: „leszállt rá a Szentlélek galambhoz hasonló testi alakban". Mivel a Szentlélek az, amit a neve is mond – lélek –, láthatatlan a számunkra. Ebből az alkalomból azonban a Lélek látható formát öltött magára, és az emberek kétség kívül láthatták. A galamb a tisztaság és ártalmatlanság jelképe (Máté 10:16), és Jézus megkeresztelkedésekor a galamb forma azt jelképezte, hogy a Lélek, amely felruházta Jézust, szent és ártatlan volt.

Egy másik szimbolikus jelentése a galambnak az özönvíz és Nóé bárkájának történetéhez fűződik (1Mózes 6-8). Amikor a földet egy ideje víz borította, Nóé meg akarta tudni, hogy van-e valahol szárazföld, ezért kiküldött a bárkáról egy galambot. A galamb csőrében egy olajággal tért vissza (1Mózes 8:11). Azóta az olajág a béke szimbóluma. Jelképesen Nóé galambjának története azt üzeni számunkra, hogy az özönvíz után, amely megtisztította a földet a gonoszságtól, Isten békét hirdetett az emberiség számára. A galamb Isten lelkét jelképezte, amely jó hírt hozott az Isten és ember közti megbékélésről. Természetesen ez csak egy ideiglenes megbékélés volt, mivel a tartós, lelki megbékélés Istennel csak Jézus Krisztus által valósulhat meg. De nagy jelentőséggel bír, hogy a Szentlelket egy galamb testesítette meg Jézus bemerítkezésekor, mert ezáltal az Istennel való békességet szimbolizálta.

Pünkösdkor a Szentlélek tűznyelvek képében jelent meg (ApCsel 2:3), hogy az apostolok üzenete és a gyökeresen megváltozott életek mögötti csodálatos erőt bemutassa. A lélek megjelenése galamb formájában a Jézus megkeresztelkedésekor azt jelképezi, hogy áldozata révén a szelíd Megváltó békét hozott az emberiség számára.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért használják gyakran a galambot a Szentlélek jelképeként?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries