settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a Szent Szellem megszomorítása/kioltása?

Válasz


A Szentírás a „kiolt” szót a tűz kioltásával összefüggésben használja. Amikor a hívő keresztyén az Isten fegyverzetének részeként felveszi a hit pajzsát (Efézus 6:16), akkor Sátán tüzes nyilait oltja ki vele. Krisztus a poklot az olthatatlan tűz helyének nevezte (Márk 9:44, 46, 48). Ehhez hasonlóan a Szent Szellem a keresztyén emberben lakozó tűz. Cselekedeteinken és hozzáállásunkon keresztül meg akar nyilvánulni. Amikor egy keresztyén ember nem engedi, hogy a Szent Szellem láthatóvá váljék cselekedeteiben, amikor azt teszi, amiről tudja, hogy helytelen, akkor elnyomja, megszomorítja a Szent Szellemet. Nem engedi, hogy úgy nyilvánuljon meg, ahogy ő akar.

Hogy megértsük, mit is jelent megszomorítani a Szent Szellemet, először is tudnunk kell, hogy ez arra utal, hogy a Szent Szellemnek személyisége van. Csak személyt lehet megszomorítani; a Szent Szellemnek isteni személynek kell lennie, aki érzelmekkel rendelkezik. Ha ezt megértjük, és mivel velünk is előfordul, hogy megszomorodunk, akkor egyértelműbbé válik, hogy miként szomorodik meg ő. Az Efézus 4:30 arra figyelmeztet bennünket, hogy ne szomorítsuk meg a Szent Szellemet. Azzal tudjuk megszomorítani őt, ha úgy élünk, mint a pogányok (4:17–19), ha hazudunk (4:25), ha haragszunk (4:26–27), ha lopunk (4:28), ha bomlasztó a beszédünk (4:29), ha keserűek vagyunk (4:31), ha nem bocsátunk meg (4:32) és ha szexuális erkölcstelenségben élünk (5:3–5). A Szent Szellem megszomorítása tulajdonképpen bűnös viselkedés, akár csak gondolatban, akár gondolatban és cselekedetben egyaránt.

Hatásában a Szellem kioltása és megszomorítása hasonló dolog. Mindkettő akadályozza az Istennek tetsző életvitelt. Mindkettő akkor következik be, amikor valaki Isten ellen vétkezik, saját világias vágyait követi. Az egyetlen helyes követendő út az, amely közelebb viszi a hívő keresztyént Istenhez és a tisztaságoz, távolabb a világtól és a bűntől. Ahogyan mi sem szeretjük, ha valaki szomorúságot okoz nekünk, és mi sem szeretjük kioltani a jó dolgokat, úgy nekünk sem szabad megszomorítani vagy kioltani a Szent Szellemet azzal, hogy nem követjük vezetését.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a Szent Szellem megszomorítása/kioltása?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries