settings icon
share icon
Kérdés

Mi a Sion? Mi a Sion hegye? Mi a „Sion” szó bibliai jelentése?

Válasz


A Zsoltárok 87:2-3-banez áll: „Az Úr Sion kapuit: jobban szereti Jákób minden lakóhelyénél. Dicső dolgokat beszélnek rólad, Isten városa!” A „Sion” kifejezés több mint 150-szer fordul elő a Bibliában. Jelentése: „erődítmény”. A Sion a Bibliában Dávid városát és Isten városát egyaránt jelenti. Minél előrébb haladunk a bibliai könyvekben, annál inkább megtelik szellemi tartalommal az eredetileg földrajzi helyre utaló megnevezés.

A „Sion” kifejezéssel a 2Sámuel 5:7-ben találkozunk első ízben: „Dávid azonban elfoglalta Sion sziklavárát, és ez lett Dávid városa.” Vagyis Sion eredetileg a jebúsziak ősi erődítményét jelentette Jeruzsálem városában, de a várat jelölték vele, hanem a várost is, amelyben állt. Miután Dávid elfoglalta „Sion sziklavárát”, „Dávid városa”-ként kezdték emlegetni (1Kir 8.1; 1Krón 11:5; 2Krón 5:2).

Amikor Salamon felépítette a jeruzsálemi Templomot, a Sion név tartalma tovább bővült, és immár a templomra, s a templomot körülvevő területre is kiterjedt (Zsolt 2:6; 48:2, 11-12; 132:13). Végül már Jeruzsálem városát, Júda földjét, sőt Izráel népét is ezzel a névvel illették (Ézs 40:9; Jer 31:12; Zak 9:13).

A „Sion” kifejezés előfordulásai közül a teológiai értelemmel bíró használat a legfontosabb. A Sion képletesen Izráelre mint Isten népére utal (Ézs 60:14). A Sion szellemi értelemben történő használata az Újszövetségben is folytatódik, ahol keresztény tartalommal megtöltve Isten szellemi királyságát: a mennyei Jeruzsálemet jelenti (Zsid 12:22; Jel 14:1). Péter apostol kijelenti, hogy Krisztus Sion sarokköve: „Íme, leteszek Sionban egy kiválasztott drága sarokkövet, és aki hisz benne, nem szégyenül meg” (1Pt 2:6).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a Sion? Mi a Sion hegye? Mi a „Sion” szó bibliai jelentése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries