settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan, miért és mikor hullott le Sátán a mennyből?

Válasz


Sátán mennyből való lehullásának szimbolikus leírását az Ézsaiás 14:12-14, valamint az Ezékiel 28:12-18 versekben találjuk. Habár e két bibliai rész konkrétan Babilon és Tírusz királyairól szól, a két király mögött álló szellemi erőre, azaz Sátánra is utalnak. Megtudjuk belőlük, hogy miért hullott le Sátán, azt azonban nem, hogy ez pontosan mikor történt. Bizonyosan a következőket állíthatjuk: Isten az angyalokat még a föld teremtése előtt alkotta (Jób 38:4-7). Sátán még azelőtt hullott le a mennyből, hogy megkísértette volna Ádámot és Évát az Édenkertben (1 Mózes 3:1-14). Sátán lehullásának tehát valamikor az angyalok teremtését követően, és Ádám és Éva megkísértését megelőzően kellett történnie. A Szentírás nem szól arról, hogy csupán percekkel, órákkal vagy napokkal azelőtt hullott-e le Sátán a mennyből, hogy Ádámot és Évát megkísértette az Édenkertben.

Jób könyvéből megtudjuk, hogy Sátánnak – legalábbis egy ideig – még bejárása volt a mennybe és Isten trónja elé. „Történt egy napon, hogy az istenfiak [angolban: „az angyalok” – fordító] megjelentek, és megálltak az Úr előtt. Velük együtt megjelent a Sátán is. Az Úr megkérdezte a Sátánt: Honnan jössz? A Sátán ezt felelte az Úrnak: A földön barangoltam, ott jártam-keltem.” (Jób 1:6-7) Abban az időben Sátán a jelek szerint még szabadon járhatott-kelhetett a menny és a föld között; közvetlenül szólhatott Istennel és számot adott neki a cselekedeteiről. Hogy pontosan mikor tagadta meg tőle Isten a mennybe való belépés jogát, nem ismert előttünk.

Miért hullott le Sátán a mennyből? Sátán a büszkesége miatt hullott le a mennyből. Isten szolgája helyett Isten akart lenni, amint azt az Ézsaiás 14:12-15 versekben szereplő E/1 személyű kijelentések (felmegyek, odaülök) is jól mutatják. Az Ezékiel 28:12-15 különös szépségű angyalként ábrázolja Sátánt. Sátán valószínűleg a legmagasabb rangú angyal volt és a legszebb is a teremtmények között, mégsem volt megelégedve a helyzetével. Ő akart lenni az Isten. Le akarta taszítani Istent a trónjáról, és át akarta venni tőle az uralmat a világmindenség fölött. Sátán Isten akart lenni, s milyen érdekes, hogy Ádámot és Évát is ugyanezzel kísértette meg az Édenkertben (1 Mózes 3:1-5). Hogyan hullott le Sátán a mennyből? A lehullás valójában nem pontos ábrázolása a történteknek. Helyesebb lenne úgy fogalmaznunk, hogy Isten kiűzte Sátánt a mennyből (Ézsaiás 14:15; Ezékiel 28:16-17). Sátán ugyanis nem csupán leesett a mennyből, hanem inkább levettetett onnan.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan, miért és mikor hullott le Sátán a mennyből?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries