settings icon
share icon
Kérdés

Találunk a Bibliában leírást arról, hogy Sátán és a démonok hogyan néznek ki?

Válasz


A Biblia legközelebbről a 2.Korinthusbeliekhez 11:14 igerészben írja le Sátán és a démonok megjelenését: “...a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává.” Az idézett ige szövegkörnyezetében lévő igeversek Sátán emberi szolgáiról szólnak, akik “Krisztus apostolainak” és “az igazság szolgáinak” álcázzák magukat. A kontextus tehát azt is felfedi előttünk, hogy ez a leírás a hamis tanítókra vonatkozik. Maga az elv azonban minden bizonnyal a démonokra is érvényes.

Az egyik - nem éppen alábecsülhető - probléma, amivel Sátán és a démonok kinézetének leírásakor szembesülünk abban rejlik, hogy szellemekről van szó. A szellemek már definíció szerint sem rendelkeznek fizikai kiterjedéssel, ennek megfelelően lehetetlen nem fizikai entitásukhoz fizikai tulajdonságokat rendelni. Szellemlények lévén a démonoknak nincs orruk, szemük, kezük, lábuk, állatokéhoz hasonló farkuk vagy más olyan tagjuk, ami egy leírásban, külső jellemzésben szerepelhetne. Ez az egyik oka annak, hogy a Biblia soha sem részletezi Sátán külsejét. Még a 2.Korinthusbeliekhez 11:14-ben található, “világosság angyala” jelzős szerkezet sem a külső megjelenése leírásának kísérlete, hanem inkább Sátán csalárd jellemét hivatott kiemelni. Az ördög azt akarja elhitetni velünk, hogy ő az igazság, holott valójában hamissággal teljes.

Miután tehát megállapítottuk, hogy Sátán egy angyal, vagyis egy olyan szellemi lény, akinek nincs érzékszerveinkkel felfogható fizikai kivetülése, akár egy (megalapozott) feltételezésbe is bocsátkozhatunk: ha Sátán úgy döntene, hogy fizikai testet ölt, azaz látható formában megnyilvánulna számunkra, akkor azt, minden bizonnyal, megtévesztő módon tenné.

A tömegkultúrában elterjedt képzet szerint Sátán félelmetes kinézetű, szarvakkal felfegyverkezett, kecskeszerű fenevad. Ezt a képet azonban keresve sem találjuk a Bibliában. Az viszont meg van írva, hogy Isten elleni lázadása előtt gyönyörű, dicsőséges lény volt (lásd Ezékiel 28:12-15). Hogy Sátán most vajon hogyan “néz ki”, rejtély marad. A 2.Korinthusbeliekhez 11:14 alapján azonban egy dolgot biztosan kijelenthetünk: Sátán megvezeti az embereket, hogy azt higgyék, ő a világosság angyala. Ha Sátán azon gonosz, gyilkos lényként fedné fel magát, aki valójában, az nyilván cseppet sem szolgálna céljait, sőt! A legtöbb ember sosem követné a hagyományos ábrázolások gyűlölettől forrongó, rosszindulatú megszállottját. Ahogyan azonban a bűn is előbb gyakran vonzónak tűnik és csak utólag derül ki róla, hogy valójában a halálba vezet, úgy Sátán is azzal próbál ámítani minket, hogy kellemes színben tünteti fel magát.

Valószínűleg ugyanez igaz a démonokra is. De vajon ők hogyan néznek ki? A Bibliában Mikeás és János látomásain kívül soha senki nem látott még hozzájuk fogható lényeket. Mikeás próféta nem bocsátkozik látomása képi részleteinek kibontásába, János pedig apokaliptikus szimbolikához folyamodva “békákhoz hasonló” hitető lelkekként írja le őket (lásd 1.Királyok 22:21-22; Jelenések 16:13). Ha a démonok látható alakot öltenének, akkor egy olyan küllemet választanának, ami megtévesztő céljaikat szolgálná. Bukott angyalok lévén a démonok intelligens és nem csekély hatalommal bíró lények. Sátán – aki talán maga a leghatalmasabb teremtett lény (Júdás 1:9)– vezeti őket, ők pedig követik példáját. Ha a démonok olyan gonosz lényekként jelennének meg, amilyenek valójában, az akadályozná az emberek megtévesztésre és kísértésre irányuló küldetésüket.

Hogyan néz ki tehát Sátán? Hogyan néznek ki a démonok? Nem tudhatjuk biztosan. Ha meg is jelennének, akkor is maszkot öltenének, a megtévesztő szándék ugyanis mindig álarcok mögé rejtőzik. Sátán és a démonok megpróbálják szolgáknak, vezetőknek vagy éppen “szellemi fénynek” beállítani magukat az emberek szemében. De ne dőljünk be nekik, hisz “a tolvaj nem egyébért jő, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson...” (János 10:10).

Mindegy, hogy Sátán mit szeretne elhitetni velünk magáról, mi ismerjük az igazságot: “Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen” (1.Péter 5:8). Azt is pontosan tudjuk, hogy hol fogja végezni: “És vetteték a nagy sárkány, ama régi kígyó, a ki neveztetik ördögnek és a Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ő vele levettetének” (Jelenések 12:9).

EnglishVissza a magyar oldalra

Találunk a Bibliában leírást arról, hogy Sátán és a démonok hogyan néznek ki?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries