settings icon
share icon
Kérdés

Milyen tövist viselt Pál a testében?

Válasz


Számtalan magyarázat látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy milyen természetű lehetett a tövis, amelyet Pál a testében viselt. A felvetett lehetőségek skálája a szüntelen kísértéstől kezdve a makacs ellenségeken és a krónikus betegségeken át (például látásprobléma, malária, migrén vagy epilepszia) egészen a beszédzavarig sok mindent felölel. Senki sem tudja biztosan, hogy milyen tövisről beszélt az apostol, de nagy valószínűséggel valamilyen testi bántalom kínozta.

Csupán annyit tudunk biztosan ezzel kapcsolatban, amit maga Pál mond el a 2Korinthus 12:7-ben: „Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam.” Először is megállapíthatjuk, hogy e tövis azzal a céllal adatott, hogy alázatban tartsa Pált. Aki találkozott Jézussal, s akit Jézus megszólított és kiküldött (ApCsel 9:2-8), könnyen felfuvalkodhatott e kiváltság miatt. Ha hozzávesszük még azt is, hogy a Szent Szellem Pálra bízta az újszövetségi könyvek jelentős részének a megírását, könnyen beláthatjuk, hogy Pál könnyen elbizakodhatott volna. Másodszor, azt is tudjuk, hogy a fájdalmat Sátán egyik követője okozta vagy közvetítette. Hasonlóan Jób esetéhez (Jób 1:1-12) Isten engedte meg Sátánnak, hogy gyötörje Pált – ám mindez Isten jó céljai érdekében és tökéletes akaratának megfelelően történt.

Érthető, hogy Pál úgy érezte, ez a tövis akadályozza őt a szélesebb körű vagy hatékonyabb szolgálatban (Gal 5:14-16), amint az is, hogy háromszor kérte Istent az eltávolítására (2Kor 12:8). Ám mindezekből végül megtanult egy fontos leckét, amely végigvonul az írásain: azt tudniillik, hogy a mennyei erő akkor nyilvánul meg a legszembetűnőbben, amikor emberi gyengeséggel párosul (2Kor 4:7), mert ekkor egyedül Istené lesz minden dicsőség (2Kor 10:17). Isten tehát nem szabadította meg Pált a bajától, hanem kegyelmet és erőt adott neki az elviseléséhez, s biztosította afelől, hogy ez a kegyelem mindenre „elég” lesz neki.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen tövist viselt Pál a testében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries