settings icon
share icon
Kérdés

Mi a Noéi szövetség?

Válasz


Noé szövetsége, melynek leírását az 1.Mózes 9:8-17 igerészben találjuk, az az ígéret, amit Isten Noénak és leszármazottainak tett a világot elpusztító özönvíz után. A Nóéi szövetségnek több megkülönböztető jegye is van. Először is fontos megemlíteni, hogy ez egy feltétel nélküli szövetség. Másodszor, Noénak és minden leszármazottjának-, de “minden élőnek” és átfogó értelemben a teljes földnek szólt (1.Mózes 9:8-10). Harmadik sajátossága pedig, hogy a szivárvánnyal mint jellel pecsételtetett meg.

A Nóéi szövetség azért nevezendő feltétel nélküli szövetségnek, mert cseppet sem függött attól, hogy Noé vagy leszármazottai bármivel is hozzájárulnak-e a szövetség feltételeinek teljesítéséhez, vagy sem. Az ígéret egyedül Isten hűségén múlt, és mindmáig azon alapul. Mivel Isten mindig hű az adott szavához, ezért már ma is biztosan tudhatjuk, hogy soha többé nem lesz olyan világméretű özönvíz, mint Noé napjaiban volt, váljon az emberiség még annyira is gonosszá is. Sem az emberiség gonoszsága, sem a (vélt) igazságossága nincs kihatással erre a feltétel nélküli szövetségre. Nincs olyan “feltétel”, amelynek elmaradása esetén Isten visszavonná ígéretét, és ezzel felbontaná szövetségét. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Isten soha többé nem pusztítja el a földet, ugyanis azt is megígérte, hogy egy napon tűz által pusztítja majd el a földet (2.Péter 3:10, 11; Jelenések 20:9, 21:1) az “Úr napja” néven ismert szörnyű események láncolatában.

Az özönvíz után Isten megígérte, hogy a bűnért való isteni ítélethozatal aktusaként soha többé nem küld világméretű özönvizet a föld elpusztítására. Hogy emlékeztesse Noét és leszármazottait szövetségi ígéretére, Isten ezt mondta: “Az én ívemet helyeztetem a felhőkbe, s ez lesz jele a szövetségnek közöttem és a föld között” (lásd 1.Mózes 9:12-13). Ahogyan a körülmetélkedés az Ábrahámi szövetség jele volt, úgy a szivárvány a Noénak adott szövetség jele. A tanulság számunkra az, hogy mindig, mikor szivárványt látunk, Isten hűségére és csodálatos kegyelmére emlékezhetünk. Azt is jó emlékeinkbe idézni, hogy Istenünk egy szent és igaz Isten, Aki szentül gyűlöli a bűnt. Olyan Isten Ő, Aki nem hagyja, hogy a bűn örökké büntetlen maradjon. Továbbá ahogyan Isten gondoskodott arról, hogy Noé és családja megmeneküljön a bárkában, úgy gondoskodott arról is, hogy mi is megmeneküljünk Jézus Krisztus által. Noé és családja megmenekült Isten haragjától, amely az özönvízzel jött, ahogyan azok is megmenekülnek az “eljövendő haragtól”, akik Krisztusban élnek (1.Thesszalonikabeliekhez 1:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a Noéi szövetség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries