settings icon
share icon
Kérdés

Mi a Miatyánk és ezt kell-e imádkoznunk?

Válasz


A Miatyánk az az imádság, amit az Úr Jézus az Ő tanítványainak tanított, melyről a Máté 6:9–13-ben, illetve a Lukács 11:2–4-ben olvashatunk. “Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma, És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól.” Sokan — helytelenül — úgy gondolják, hogy szóról szóra így kéne imádkoznunk. Néhányan úgy kezelik a Miatyánkot, mint egy mágikus receptet, mintha maguknak a szavaknak lenne valami különleges ereje vagy hatása Istenre.

A Biblia az ellenkezőjét tanítja. Istent sokkal inkább az érdekli, hogy mi van a szívünkben, mint hogy az Ő szavaival imádkozzunk. “Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked. Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg.” (Máté 6:6–7). Imádságban öntsük ki a szívünket Isten előtt (Filippi 4:6–7), ne csak megtanult szavakat mondjunk Neki.

A Miatyánkot inkább egyfajta példának, sablonnak kéne felfogni, ami alapján imádkozhatunk. A Miatyánk megadja számunkra annak az “összetevőit”, hogy hogyan építsük fel az imádkozást. A következő részekre tagoljuk. A “Mi Atyánk, aki a mennnyekben vagy” megmutatja, hogy kinek szól az imádságunk — az Atyának. A “Szenteltesség meg a te neved” arról beszél, hogy Istent személyéért imádjuk és dicsérjük. A “jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is” rész arra emlékeztet minket, hogy Isten tervének megvalósulásáért imádkozzunk, ne a sajátunkért. Mi azért vagyunk, hogy Isten akaratának megvalósulásáért imádkozzunk, ne a mi kívánságainkért. A “mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” bátorít arra, hogy kérjünk Istentől olyan dolgokat, amikre szükségünk van. “Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek” arra emlékeztet, hogy valljuk meg bűneinket Istennek és forduljunk el tőlük, valamint bocsássunk meg másoknak, ahogyan Isten is megbocsátott nekünk. A Miatyánk befejezése, “és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól” egyrészt könyörgés azért, hogy győzelmet arassunk a bűn felett, másrészt védelem kérése az ördög támadásai ellen.

Tehát még egyszer, a Miatyánk nem egy olyan imádság, amit meg kell tanulni és szó szerint visszamondani Istennek. Csupán minta arra, hogy hogyan imádkozzunk. Van bármi kivetnivaló az Úr imádságának megtanulásában? Természetesen nincs! Van e bármi rossz abban, ha a Miatyánkot szóról szóra mondjuk Istennek? Nem, hogyha szívünkből mondjuk és valóban hiszünk a kimondott szavak jelentésében. Emlékezzünk arra, hogy imádságainkban Istent sokkal inkább a vele való beszélgetésünk érdekli, valamint az, hogy szívünkből szóljunk Hozzá, mint hogy különleges szavakkal imádkozzunk. A Filippi 4:6–7 a következőket mondja, “Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten Békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a Miatyánk és ezt kell-e imádkoznunk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries