settings icon
share icon
Kérdés

Ki volt Melkisédek?

Válasz


Melkisédek (nevének jelentése: „az igazság királya”) Sálem (Jeruzsálem) királya és a magasságos Isten papja volt (1Móz 14:18-20; Zsolt 110:4; Zsid 5:6-11; 6:20-7:28). Melkisédek hirtelen feltűnése majd eltűnése Mózes 1. könyvében meglehetősen titokzatos. Melkisédek és Ábrahám azután találkoztak először, hogy Ábrahám legyőzte Kedorláómert három szövetségesével együtt. Melkisédek – barátsága jeléül – kenyérrel és borral kínálta Ábrahámot és kimerült embereit, majd megáldotta Ábrahámot El Elion („a Felséges Isten”) nevében, és dicsérte Istent azért, hogy győzelmet szerzett neki (1Móz 14:18-20).

Ábrahám erre mindenéből tizedet adott Melkisédeknek. E cselekedetével elismerte, hogy Melkisédek – hozzá hasonlóan – az egyedül igaz Istent imádja, továbbá azt is, hogy nála szellemileg magasabb rendű pap. Melkisédek bibliai említése arról tanúskodik, hogy mások is szolgálták az egyedül igaz Istent Ábrahámon és családján kívül.

Dávid egyik messiási zsoltára, a 110. zsoltár (Mt 22:43) szerint Melkisédek Krisztus egyik előképe volt. A Zsidókhoz írt levélben is előkerül ez a téma, amely Melkisédeket és Krisztust egyaránt az igazság és a békesség királyaként említi. A szerző azzal, hogy Krisztus előképeként beszél Melkisédekről és különös papságáról, arra mutat rá, hogy Krisztus új papsága is fölötte áll a régi lévita rendnek és az Ároni papságnak (Zsid 7:1-10).

Egyesek szerint Melkisédek ténylegesen Jézus Krisztus megtestelés előtti megjelenése volt, ami bár nem kizárt, meglehetősen valószínűtlen. Melkisédek Sálem királya volt. Vajon Jézus Krisztus eljött volna a földre azért, hogy földi királyként uralkodjon egy város fölött? Melkisédek abból a szempontból volt hasonló Krisztushoz, hogy ő is egyszerre volt pap és király; éppen ezért Melkisédeket Krisztus „előkép”-ének nevezhetjük, de nem feleltethetjük meg őket egymással.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki volt Melkisédek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries