settings icon
share icon
Kérdés

Megválaszolja-e Isten az imádságokat?

Válasz


A rövid válasz erre a kérdésre: igen! Isten megígérte, hogy ha olyasmit kérünk, ami megegyezik az akaratával, megadja nekünk (1János 5:14-15). Van azonban egy kis bökkenő: nem biztos, hogy a válasz mindig tetszeni fog.

Sok mindenért imádkozunk: néha jó dolgokért, néha rossz dolgokért, néha teljesen értelmetlen dolgokért. De Isten minden imánkat meghallja, függetlenül attól, hogy mit kérünk (Máté 7:7). Nem hagyja gyermekeit figyelmen kívül (Lukács 18:-18). Megígérte, hogy ha beszélünk hozzá, akkor meghallgat és válaszolni fog (Máté 6:6, Róma 8:26-27). Három fajta választ adhat: igen, nem, vagy várj, még nem.

Azt viszont ne feledd, hogy az imádság nem arra van, hogy rávegyük Istent valamire, amit mi szeretnénk. Olyasmiket kell kérnünk, amik tisztességet és dicsőséget szereznek Istennek, és összhangban vannak azzal, amit a Biblia világosan tanít Isten akaratát illetően. Ha olyasmiért imádkozunk, ami nem dicsőíti Istent, vagy amit nem nekünk szán, valószínűleg nem fogjuk megkapni. Isten bölcsessége messze meghaladja a miénket, és bíznunk kell abban, hogy a tőle kapott válasz a lehető legjobb megoldás.

Megválaszolja-e Isten az imádságokat? – Amikor Isten igent mond

Az 1Sámuel első két fejezetében Anna imádkozik és azt kéri Istentől, hogy adjon neki egy gyermeket. Nem tudott teherbe esni, ami a bibliai időkben a nőkre nézve szégyen volt. Anna hevesen imádkozott – olyan hevesen, hogy a pap, aki látta őt imádkozni, azt hitte, hogy részeg. De Isten meghallotta Annát, és megengedte, hogy gyermeket szüljön.

Jézus azt mondta: „amit csak kértek majd az én nevemben, megteszem, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban” János 14:13). Ha valamit konkrétan kértél Istentől, és megadta neked, biztos lehetsz benne, hogy az a dolog megegyezett az akaratával. Semmi sem történhet anélkül, hogy ne Isten engedné meg (Róma 8:28).

Megválaszolja-e Isten az imádságokat? – Amikor Isten nemet mond

A János 11-ben Mária és Márta azt szerették volna, hogy Jézus gyógyítsa meg haldokló testvérüket, Jézus mégis megengedte, hogy Lázár meghaljon. Miért mondott nemet ennek a két szomorú asszonynak, akiket annyira szeretett? Azért, mert nagyobb terve volt Lázárral, mégpedig olyan, amilyenről még álmodni sem mertek volna.

A „nem” az egyik legnehezebb válasz, amit kaphatunk. De fontos észben tartani, hogy Isten mindent tud, és ismeri a történelem folyását. Velünk ellentétben, Ő tud minden egyes döntés minden lehetséges kimeneteléről, minden helyzetben. Ő a nagy képet lája, mi egy kis ecsetvonást. A Példabeszédek 3:5-ben ez áll: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” Amikor Isten nemmel felel, hittel el kell fogadnunk, hogy nem az volt Isten akarata számunkra.

Megválaszolja-e Isten az imádságokat? – Amikor Isten azt mondja: „Várj, még nem”

Néha még a nemnél is rosszabb egy „várj”, mert akkor türelmesnek kell lennünk (Róma 8:25). Noha a várakozás nehezünkre esik, legyünk hálásak Istennek, hogy ő kézben tart mindent, és bízzunk abban, hogy időzítése tökéletes lesz (Róma 12:12, Zsoltárok 37:7-9).

Isten a legjobbat akarja számunkra. Nem szeretné, ha feleslegesen szenvednénk. A Jeremiás 29:11-ben ez áll: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” Légy türelmes, és ne feledd, hogy Ő a te szerető Atyád (Zsoltárok 46:10).

Amikor Isten elé viszed a kérésed, a Filippi 4:6-hoz tartsd magad: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” Majd amikor Isten válaszol, légy kész elfogadni bölcsességét, akár egyetértesz a válasszal, akár nem.

EnglishVissza a magyar oldalra

Megválaszolja-e Isten az imádságokat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries