settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan térhetek meg/át a keresztyénségre?

Válasz


A görögajkú Filippi városában egy férfi nagyon hasonló kérdést tett fel Pálnak és Szilásznak. Legalább három dolog derül ki a férfiről: börtönőr volt, pogány volt és kétségbeesett volt. Az öngyilkosság szélén ált, amikor Pál megállította. Ekkor tette fel a kérdést: „Mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek?” (Cselekedetek 16:30).

Maga a kérdés azt igazolja, hogy ez az ember felismerte, hogy üdvösségre van szüksége — ő maga csak a halált látta megoldásnak, és tudta, hogy segítségre szorul. Pált és Szilászt kérdezi, ami arra utal, hogy hitt benne, hogy ők rendelkeznek a válasszal.

Rögtön megkapja az egyszerű választ: „Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!” (31. vers). A történet folytatódik, a férfi pedig hitt, és megtért. Attól a naptól kezdve élete más lett.

A férfi megtérése a hitre épült („Higgy…”). Jézusba kellet vetnie bizalmát, senki másba. Elhitte, hogy Jézus az Isten Fia („Úr”) és a Messiás, akiben teljesül a Szentírás ígérete („Krisztus”). Abban is hitt, hogy Jézus meghalt a bűneiért és feltámadt, mert ezt hirdette Pál és Szilász (lásd Róma 10:9–10 és 1 Korinthus 15:1–4).

Megtérni (áttérni) szó szerint azt jelenti, hogy „megfordulni”. Amikor valamihez odafordulunk, akkor szükségszerűen elfordulunk valami mástól. Amikor odafordulunk Jézushoz, akkor el kell fordulnunk a bűntől. A Biblia a bűntől való elfordulást „megtérésnek, bűnbánatnak”, a Jézushoz való odafordulást pedig „hitnek” nevezi. Ezért a megtérés és a hit kiegészítik egymást. Mind a megtérés, mind a hit megtalálható az 1 Thesszalonika 1:9-ben: „megtértetek a bálványoktól az Istenhez.” Ha őszintén megtér valaki, akkor keresztyénként otthagyja addigi életútját, mindent, ami a hamis valláshoz kapcsolódik.

Leegyszerűsítve: ha valaki meg/át szeretne térni a keresztyénségre, akkor hinnie kell, hogy Jézus az Isten Fia, aki meghalt a bűneiért, majd feltámadt. Egyet kell értenie Istennel abban, hogy ő bűnös és megváltásra van szüksége, és kizárólag csak Jézusra szabad bíznia a megváltást. Isten azt ígéri, hogy amikor a bűntől Krisztushoz fordul, akkor megmenti őt, és elküldi a Szent Szellemet, aki újjáteremti.

Az igazi keresztyénség nem egy vallás. A Biblia szerint a keresztyénség személyes kapcsolat Jézus Krisztussal. A keresztyénség arról szól, hogy Isten bárkinek üdvösséget ajánl fel, aki hisz Jézus kereszthalálában, mint személyes áldozatban, és őrá bízza életét. Aki keresztyén lesz, az nem ott hagyja az egyik vallást egy másikért. A keresztyénség Isten ajándékának befogadása, és Jézus Krisztussal való személyes kapcsolat kialakítása, aminek következtében a bűnök megbocsáttatnak, és az illető az örökkévalóságot halála után a mennyben tölti.

Szeretne Ön is keresztyén lenni az itt olvasottak alapján? Ha igen, akkor itt egy egyszerű imádság, amit elmondhat Istennek. Egy ima elmondása még nem ad üdvösséget senkinek. Csak az mentheti meg bűneiből, ha bizalmát Krisztusba veti. Ez az imádság csupán egy módja annak, hogy kifejezze Isten felé, hogy hisz benne, és hálát ad neki az üdvösségért. „Istenem, tudom, hogy vétkeztem ellened, és ezért büntetést érdemlek. De Jézus Krisztus magára vette a megérdemelt büntetésemet, hogy a belé vetett hit által a bűneim megbocsássanak. Benned bízom és tőled várom az üdvösségemet. Köszönöm csodálatos kegyelmed és megbocsátásod, és az örök élet ajándékát. Ámen!”

Döntést hoztál Krisztus mellett annak alapján, amit itt olvastál? Ha igen, kérlek kattints a lentebb lévő “Ma elfogadtam Krisztust” gombra.
EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan térhetek meg/át a keresztyénségre?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries