settings icon
share icon
Kérdés

Mi Mária (Magdolna) evangéliuma?

Válasz


Mária evangéliumát az egyiptomi Kairóban 1896-ban felfedezett - később Akhmim kódex névre keresztelt - szövegegyüttesben találták. A nyilvánosság számára 1955-ig nem volt hozzáférhető, ekkor azonban, a Nag Hammadi könyvtár felívelő népszerűségét tovább öregbítendő, kiállították. Mária evangéliumának kódexe görög nyelven íródott szakaszait a Krisztus utáni harmadik századra-, a kopt nyelven íródott passzusait pedig az ötödik századra datálják. A szöveg egyetlen ismert példányából tíz lap hiányzik, melyből hat maga az első hat oldal. Ennek eredményeként igencsak nehéz egy egybefüggő és konzisztens üzenet kihámozása, vagy egyáltalán az író nevének és a könyv címének meghatározása.

Mária Magdolna evangéliumát talán jobb volna csak egyszerűen "Mária evangéliumának" nevezni, hiszen a szövegben szereplő Máriáról sehol sem derül ki, hogy ő Mária Magdolna volna. Csak az Újszövetségben hat olyan valós szereplővel találkozunk, akit Máriának (a név jelentése: keserű) hívnak, de közülük is csak három töltött be Jézus életében fontos szerepet. Ők név szerint Mária, Jézus Krisztus testi szülője; Mária Magdolna, valamint a bethániabeli Mária. Hogy a Mária evangéliumában szereplő személy valóban Mária Magdolna volna, csupán “szentségtelen és vénasszonyos” mese, mely mindenféle alapot nélkülöz. A félreértéseket elkerülendő leszögezzük, hogy cikkünkben ezt a feltételezést fejtegetjük tovább, vagyis maradunk azon a szálon, hogy a szöveg írója a bibliai Mária Magdolna.

Korunk összeesküvés elméleteinek képviselői egy művi ellentétet kreálva akarják szembeállítani a patriarchális (Atya-központú, illetve apostol-központú) kereszténységet, az általuk igaznak beállított kereszténységgel, melynek középpontjában, ki más, Mária áll. Dan Brown a Da Vinci-kód című fiktív regényében öreg okkult hazugságokat pongyola köntösbe bújtatva új magasságokba katapultálja ezt az elméletet, mikor azt sugallja, hogy a Katolikus Egyház eltusolta Jézus és Mária Magdolna viszonyát, mint ahogyan azt is, hogy Jézus valójában Máriát nevezte ki az egyház vezetőjének. Ezzel az “elmélettel” mindössze annyi a baj, hogy a mögötte meghúzódó állításra még Mária evangéliumában sincs semmilyen bizonyíték. Persze, ha valaki bizonyítékokat kérne, akkor kényelmesen rá lehet mutatni, hogy mindez csak fikció, kérem, mikor pedig a hazugságot benyelő tömegek már sorba állnak az újabb ámítást áhítva, akkor meg azt lehet érzékeltetni velük, hogy valami nagy rejtélybe lettek beavatva (lásd az okkult szó jelentését), a fiktív elemek tehát azért szükségesek, hogy a "kívülállók" ne tudjanak olyan egyszerűen a sorok között olvasni. Mária evangéliumában egy hang nincs arról, hogy Jézus Máriát tette volna egyháza fejévé, mint ahogyan azt sem állítja, hogy Jézus és Mária között valaha testi kapcsolat lett volna.

Mária evangéliumát nem Mária Magdolna-, mint ahogyan nem is a Biblia valamely másik Máriája írta. A Mária evangéliumában található gnosztikus tanok - nagy jóindulattal is - csupán a Kr.u. 2. századra datálhatóak (a bibliai kánon más könyveivel szemben, melyek közvetlenül az események bekövetkezte után az első században íródtak). Ennek megfelelően semmi hitele nincs ennek az “evangéliumnak”. Tamás evangéliumához-, Fülöp evangéliumához-, és Júdás evangéliumához hasonlóan, Mária evangéliuma is csak egy gnosztikus vakítás, mely valós bibliai szereplők nevének adaptációjával próbál eretnek tanoknak némi hitelt kölcsönözni. Mária Magdolna állítólagos evangéliumából csupán azt tanulhatjuk meg, hogy milyen eretnek tanok léteztek a világban a még zsenge egyház korában (is). Persze a hamisítást csak úgy azonosíthatjuk be, ha az eredetit már jól ismerjük, így ezen férc olvasása előtt gyökerezzünk meg az élő Ige ismeretében, azaz Jézus Krisztusban.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi Mária (Magdolna) evangéliuma?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries