settings icon
share icon
Kérdés

Hogy értendő, hogy az Egyház a Krisztus teste?

Válasz


A „Krisztus teste" kifejezés gyakori újszövetségi metafora az Egyházra (azokra, akik igazán megtértek). A Róma 12:5 szerint az Egyház „egy test… a Krisztusban", az 1Korinthus 10:17 szerint „egy test", az 1Korinthus 12:27 és az Efezus 4:12 szerint „Krisztus teste", és a Zsidók 13:3 szerint „test". Az Efezus 5:23-ban és Kolossé 1:24-ben az Egyház világosan Krisztus testével egyenlő.

Amikor Krisztus eljött a világba, magára öltött egy számára „készített" testet (Zsidók 10:5, Filippi 2:7). Fizikai teste – különösen áldozatos kereszthalála (Róma 5:8) – révén Jézus világosan, tapinthatóan és bátran bemutatta Isten szeretetét. Testének mennybemenetele után Krisztus a megváltottai által tovább folytatja a munkáját a világban: immár az Egyház mutatja be világosan, tapinthatóan és bátran Isten szeretetét. Ily módon az Egyház Krisztus testeként működik.

Számos oka van annak, amiért az Egyház Krisztus testének mondható:

1. Krisztus testének tagjai az üdvösség által egyesülnek Krisztussal (Efezus 4:15-16).

2. Krisztus testének tagjai Fejükként követik Krisztust (Efezus 1:22-23).

3. Krisztus testének tagjai Krisztus munkájának megtestesítői ebben a világban. Az Egyház az a szerv, amely által Krisztus ma is megmutatkozik a világ előtt.

4. Krisztus testének tagjaiban Krisztus Szentlelke lakozik (Róma 8:9).

5. Krisztus testének tagjai különböző ajándékokkal rendelkeznek, amelyekkel konkrét funkciókat láthatnak el (1Korinthus 12:4-31). „Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is" (12.v.).

6. Krisztus testének tagjai egy kötelékben vannak az összes többi keresztyénnel, háttértől, fajtól vagy nemzetiségtől függetlenül. „...ne legyen meghasonlás a testben, hanem kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok" (1Korinthus 12:25).

7. Krisztus testének tagjainak üdvössége biztosított (János 10:28-30). Ahhoz, hogy egy hívő elveszíthesse üdvösségét, Istennek „amputálnia" kellene Krisztus valamelyik testrészét!

8. Krisztus testének tagjai részesülnek Krisztus halálában és feltámadásában (Kolossé 2:12).

9. Krisztus testének tagjai Krisztus örökségében részesülnek (Róma 8:17).

10. Krisztus testének tagjai elnyerik Krisztus igazságosságának ajándékát (Róma 5:17).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogy értendő, hogy az Egyház a Krisztus teste?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries