settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy az Egyház a Krisztus menyasszonya?

Válasz


Krisztus és az Egyházként ismert hívők közösségének kapcsolatára a házasság képét és szimbolikáját szokták használni. Az Egyház azokból áll, akik elfogadták Jézus Krisztust személyes Megváltójuknak, és örök életet nyertek. Krisztus, a Vőlegény, áldozatkészen és szeretetteljesen menyasszonyául választotta az Egyházat (Efezus 5:25-27). Miként a bibliai korokban volt egy jegyességi időszak, amely alatt a menyasszony el volt választva a vőlegénytől az esküvőig, úgy az Egyház korszakában a Krisztus menyasszonya is el van választva a Vőlegénytől. A mátkaság alatt az a menyasszony dolga, hogy hű maradjon a Vőlegényéhez (2Korinthus 11:2, Efezus 5:24). Krisztus második eljövetelekor az Egyház egyesülni fog a Vőlegénnyel, és sor kerül a hivatalos „esküvői szertartásra", és ezzel Krisztus és menyasszonya örök egyesülésének véglegesítésére (Jelenések 19:7-9, 21:1-2).

Az öröklétben a hívőknek bejárata lesz az Új Jeruzsálemként ismert mennyei városba, amelyet a Jelenések 21:2-ben és 10-ben szent városnak is neveznek. Az Új Jeruzsálem nem az Egyház, de hordozza annak néhány jellemvonását. Az idők végét bemutató látomásában János apostol lát egy várost leereszkedni a mennyből, amely úgy fel van ékesítve, mint egy menyasszony, azaz a város dicsőségesen ragyog, és lakói, az Úr megváltottjai szentek és tiszták, a szentség és igazságosság ruházatát viselvén. Némelyek tévesen a Krisztus menyasszonyával azonosítják a 9. verset, de ez nem helytálló, mert Krisztus a népéért halt meg, nem egy városért. A várost azért hívják menyasszonynak, mert magában foglalja mindazokat, akik a menyasszonyt képezik, ahogy egy iskola összes diákjára olykor „az iskolaként" hivatkoznak.

A Jézus Krisztusban hívők a Krisztus menyasszonya, és nagy várakozással tekintünk elébe a napnak, amelyen egyesülni fogunk a Vőlegénnyel. Addig pedig hűek maradunk hozzá, és az Úr összes megváltottjával együtt mondjuk, hogy „Jöjj, Uram Jézus!" (Jelenések 22:20).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy az Egyház a Krisztus menyasszonya?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries