settings icon
share icon
Kérdés

Krisztus visszatérése tényleg a küszöbön áll?

Válasz


Az imminencia szó jelentése: „bármikor bekövetkezhet, a küszöbön áll". Amikor Krisztus imminens visszatéréséről beszélünk, arra gondolunk, hogy bármelyik pillanatban visszajöhet. A bibliai próféciák közül semminek sem kell bekövetkeznie azelőtt, hogy Jézus visszajöhetne az egyházért. Az evangéliumi hívők körében Krisztus küszöbön álló visszatérése elterjedt nézet, de van némi eltérés aszerint, hogy ki mit gondol a diszpenzacionalizmusról, vagy hogy az elragadtatás kapcsán pre-, mid- vagy poszt-tribulacionista állásponton van-e.

Szolgálata során Jézus többször is beszélt visszajöveteléről, amely érthető módon kérdéseket vetett fel a tanítványokban. Egyik ilyen kérdés ez volt: „...mikor lesz ez" (Márk 13:4)? Jézus azt felelte: „Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül. Vigyázzatok, legyetek ébren, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő" (Márk 13:32-33)! Minden eszkatológiai értekézés során fontos szem előtt tartani, hogy Istennek nem az a célja, hogy ismerjük a dolgok idejét.

A Biblia azonban azt mondja, hogy Jézus visszatérése közel van, és buzgón kell várnunk a pillanatot (Róma 8:19-25, 1Korinthus 1:7, Filippi 3:20, Júdás 21). Jakab arra bátorít, hogy legyetek „türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van" (Jakab 5:8). A Jelenések 1:3 és 22:10 szerint az idő szintén közel van.

Jézus azt tanította a tanítványainak, hogy várják a visszajövetelét: „Ti is legyetek készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amikor nem is gondoljátok" (Lukács 12:40)! A „készenlétre" való felhívás közelségre utal. Az egész Újszövetség arra biztatja az egyházat, hogy legyen készen (Máté 24:42,44, 1Thesszalonika 5:6). Ha már a tanítványoknak és a korai egyháznak számítania kellett az Úr bármikori eljövetelére, mennyivel inkább számíthatunk rá mi?

Üdvösségünk „készen van, hogy nyilvánvalóvá legyen az utolsó időben" (1Péter 1:5). Jézus bármelyik pillanatban visszajöhet, és ez az esemény indítja el azt az eseménysorozatot, amelyről a Jelenések 6-18 ír. Akárcsak az öt bölcs szűz Jézus példázatában (Máté 25:1-13), nekünk is készen kell állnunk. „Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok" (Máté 25:13)!

EnglishVissza a magyar oldalra

Krisztus visszatérése tényleg a küszöbön áll?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries