settings icon
share icon
Kérdés

Melyek voltak Jézus Krisztus utolsó szavai a kereszten, és mit jelentenek?

Válasz


Ezek voltak Jézus Krisztus utolsó szavai a kereszten (nem feltétlenül sorrendben):

1. A Máté 27:46 szerint a kilencedik órában Jézus hangos szóval felkiáltott és ezt mondta: „Éli, éli, lamá sabaktáni", ami azt jelenti: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?" Itt Jézus az elhagyatottság érzését fejezi ki, amikor Isten a világ bűneit az Ő vállaira helyezte, és emiatt el kellett „fordulnia" tőle. Amikor ennek a bűnnek a súlyát érezte, az örökkévalóságban először azt érezte, hogy elszakadt Istentől. Ez egyben a Zsoltárok 22:1-ben található próféciának a beteljesedése is volt.

2. „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek" (Lukács 23:34). Azok, akik Jézust keresztre feszítették, nem voltak tudatában a tettük súlyának, mivel nem ismerték fel a Messiást. Csak azért, mert nem ismerték az isteni igazságot, nem érdemeltek bocsánatot, és Krisztus értük mondott imája a gúnyolódásaik közepette az isteni kegyelem határtalan könyörületességének a kifejeződése.

3. „Bizony, mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban" (Lukács 23:43). Ezzel a kijelentéssel Jézus biztosítja a kereszten függő gonosztevőt, hogy amikor meghal, találkozni fog Jézussal a mennyben. Ez azért volt lehetséges, mert halála órájában a bűnöző megvallotta Jézusba vetett hitét, felismerve a kilétét (Lukács 23:42).

4. „Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet" (Lukács 23:46). Itt Jézus készségesen az Atya kezébe teszi a lelkét, jelezvén, hogy meg fog halni, és hogy Isten elfogadta az áldozatát. „...önmagát áldozta fel ártatlanul az Istennek" (Zsidók 9:14).

5. „Asszony, íme, a te fiad!" és „Íme, a te anyád!" Amikor Jézus meglátta az anyját János apostol mellett a kereszt tövében állni, az anyját János kezeire bízta. Attól kezdve János a saját otthonába fogadta az asszonyt (János 19:26-27). Ebben a versben Jézus, a könyörületes fiú, biztos akar lenni abban, hogy halála után az anyjáról gondoskodni fognak.

6. „Szomjazom" (János 19:28). Itt Jézus a Zsoltárok 69:22-ben található messiási próféciát teljesíti be: „Ételembe mérget tettek, szomjúságomban ecettel itattak." Amikor azt mondta, hogy szomjas, a római őrök ecetet adtak neki, ami szokás volt a keresztre feszítés alkalmából, és így teljesedett be a prófécia.

7. „Elvégeztetett" (János 19:30). Jézus utolsó szavai azt jelentették, hogy szenvedése a végéhez közeledett, és a munkát, amit az Atya rá bízott (evangélium hirdetése, csodák, üdvösség szerzése) elvégezte, teljesítette, befejezte. A bűn adósságát kifizette.

EnglishVissza a magyar oldalra

Melyek voltak Jézus Krisztus utolsó szavai a kereszten, és mit jelentenek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries