settings icon
share icon
Kérdés

Kicsoda a Sátán?

Válasz


Az emberek Sátánról alkotott elképzelése az ostobától az elvontig mindenféle lehet — van, aki szerint Sátán egy kis, vörös fickó szarvakkal, aki a válladon ül, és bűnbe akar vinni, mások szerint pedig csupán a gonoszt megszemélyesítő kifejezés. Ám a Biblia nagyon világos képet ad nekünk Sátánról, és arról, ahogyan az életünket befolyásolja. Egyszerűbben fogalmazva, a Biblia szerint Sátán angyali lény, aki mennyei pozíciójában a bűn miatt elbukott, és most teljes ellenétben áll Istennel, minden erejét arra használva fel, hogy Isten tervét megakadályozza.

A Sátán szent angyalnak lett teremtve. Az Ézsaiás 14:12 szerint valószínű, hogy Sátán bukása előtti neve Lucifer volt. Az Ezékiel 28:12–14-ben azt olvashatjuk, hogy a Sátán kerúbnak lett teremtve, ami kétségkívül a legmagasabb angyali rang. Gőgös lett a szépsége és pozíciója miatt, és eldöntötte, hogy Isten fölé akarja helyezni saját trónját (Ézsaiás 14:13–14; Ezékiel 28:15; 1 Timóteus 3:6). A Sátán büszkesége vezetett bukásához. Figyeld meg a sok „én”-re vonatkozó kifejezést az Ézsaiás 14:12–15-ben. A bűne miatt vetette le Isten a Sátánt a mennyből.

A Sátán lett a világ és a levegő birodalmának fejedelme (János 12:31; 2 Korinthus 4:4; Efézus 2:2). Ő a vádló (Jelenések 12:10), a kísértő (Máté 4:3; 1 Thessalonika 3:5), és a csaló (1 Mózes 3; 2 Korinthus 4:4; Jelenések 20:3). A neve azt jelenti, hogy „ellenség” vagy „az, aki ellenáll”. Egy másik címe, az ördög, „rágalmazó”-t jelent.

Habár le lett taszítva a mennyből, még mindig Isten fölé akarja helyezni trónusát. Meghamisít mindent, amit Isten tesz, azt remélve, hogy elnyerheti a világ imádatát, és ösztönözheti az Isten királyságának való ellenállást. Sátán az alapvető forrása minden hamis kultusznak és világvallásnak. Sátán bármit és minden tőle telhetőt meg fog tenni Isten, és az Őt követők ellen. Azonban a Sátán sorsa meg van pecsételve: a tüzes és kénköves tóban fogja tölteni az örökkévalóságot (Jelenések 20:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

Kicsoda a Sátán?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries