settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan lehetek keresztyén?

Válasz


A keresztyénné válás első lépése az, ha megértjük, mit jelent a „keresztyén” szó. A „keresztyén” kifejezés Antiókhia városából az i.sz. I. századból származik (lásd Cselekedetek 11:26). Lehetséges, hogy először gunyoros célzattal használták. A szó lényegében „kis krisztust” jelent. A következő évszázadokban viszont Krisztus követői átvették a kifejezést, és kezdték így hívni magukat. A keresztyén ember egyik egyszerű definíciója: „az, aki Jézus Krisztust követi”.

Miért legyek keresztyén?
Jézus Krisztus azt mondta, hogy „az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért” (Márk 10:45). Felmerül hát a kérdés, hogy miért van egyáltalán szükségünk váltságdíjra? A váltságdíj alapgondolata az, hogy valaki szabadon engedéséért cserébe pénzt kell kifizetni. Leggyakrabban emberrablás esetében használják ezt a fogalmat, amikor valakit elrabolnak és fogva tartanak, míg elengedéséért cserébe ki nem fizetnek egy összeget.

Jézus kifizette a mi váltságdíjunkat! Milyen fogságban voltunk? A bűn és következményei — a testi halál és az Istentől való örök elválasztottság — fogságában. Miért Jézusnak kellett megfizetnie a váltságdíjat? Mert bennünket mindnyájunkat megfertőzött a bűn (Róma 3:23), és ezért Isten ítéletét érdemeljük (Róma 6:23). Hogyan fizette ki Jézus a váltságdíjat? Úgy, hogy meghalt a kereszten, hogy kifizesse a bűneink büntetését (1 Korinthus 15:3; 2 Korinthus 5:21). Miért volt elegendő fizetség Jézus halála mindannyiunk bűneiért? Jézus Isten volt emberi formában, aki hasonlóvá lett hozzánk, hogy azonosulni tudjon velünk, és meghaljon a bűneinkért (János 1:1,14). Istenként Jézus halálának értéke végtelen volt; elegendő az egész világ bűneire (1 János 2:2). Halála utáni feltámadása bemutatta, hogy Jézus halála elégséges áldozat volt, és valóban legyőzte a bűnt és a halált.

Hogyan lehetek keresztyén?
Ez az egészben a legjobb. Isten, irántunk való szeretetéből, nagyon egyszerűvé tette a keresztyénné válást. Csak annyit kell tenni, hogy elfogadjuk Jézust személyes megváltónknak, elfogadjuk, hogy halála elegendő áldozat bűneinkért (János 3:16), és csak Benne bízunk megváltónkként (János 14:6; Cselekedetek 4:12). Nem úgy leszünk keresztyének, hogy bizonyos rituálékat megteszünk, vagy elmegyünk a gyülekezetbe, vagy megtartóztatjuk magunkat bizonyos dolgoktól. Keresztyénné válni annyit jelent, hogy személyes kapcsolatunk lesz Jézus Krisztussal. A Vele való személyes kapcsolat hit által tesz bennünket keresztyénné.

Készen áll Ön arra, hogy keresztyén legyen?
Ha Ön készen áll arra, hogy Jézus Krisztus, mint Megváltó befogadásával keresztyénné váljon, csak annyit kell tennie, hogy hisz. Érti és elhiszi-e Ön, hogy bűnöket követett el, és így Isten ítéletét érdemelte ki? Érti és elhiszi-e Ön, hogy Jézus magára vállalta az Ön büntetését, és Ön helyett halt meg? Érti és elhiszi-e Ön, hogy az Ő halála megfelelő áldozat volt bűneinkért való fizetségül? Ha Ön igennel válaszolt erre a három kérdésre, akkor egyszerűen vesse bizodalmát Jézus Krisztusba, mint megváltójába. Fogadja be hittel, és ezentúl csak Őrá bízza magát. Csak ennyi szükséges ahhoz, hogy keresztyénné váljon!

Döntést hoztál Krisztus mellett annak alapján, amit itt olvastál? Ha igen, kérlek kattints a lentebb lévő “Ma elfogadtam Krisztust” gombra.
EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan lehetek keresztyén?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries