settings icon
share icon
Kérdés

Keresztyén böjt — mit mond erről a Biblia?

Válasz


A Szentírás nem parancsolja meg a keresztyéneknek, hogy böjtöljenek. Isten nem várja el, nem követeli a hívőktől. Ugyanakkor a Biblia úgy beszél a böjtről, mint jó, előnyös és hasznos dologról. A Cselekedetek könyvében olvashatjuk, hogy a hívők fontos döntések meghozatala előtt böjtölnek (Cselekedetek 13:4, 14:23) A böjt és az imádkozás gyakran összekapcsolódik (Lukács 2:37; 5:33). Leggyakrabban a böjtölés középpontjában az éhség áll. A böjtölésnek viszont azt a célt kellene szolgálnia, hogy e világ dolgai helyett Isten legyen a középpontban. A böjtben bemutatjuk Istennek és magunknak, hogy komolyan vesszük a Vele való kapcsolatot. Továbbá segít, hogy új szemszögből lássuk a dolgokat, és megújítsuk az Istenbe vetett bizalmunkat.

Habár a Szentírásban majdnem minden alkalommal ételböjtről van szó, van más fajta böjt is. Bármi böjtnek tekinthető, amit ideiglenesen feladunk annak érdekében, hogy minden figyelmünket Istenre fordítsuk (1 Korinthus 7:1–5). A böjtöt érdemes időhöz kötni, különösen ételböjt esetében. Az étkezés nélküli hosszabb időszakok károsak lehetnek a szervezetre. A böjt nem arra hivatott, hogy büntesse a testet, hanem arra, hogy átirányítsa a figyelmet Istenre. A böjtöt nem szabad “fogyókúrás módszerként” tekinteni. A bibliai böjt célja nem az, hogy fogyjunk, sokkal inkább az, hogy elmélyítsük a közösséget Istennel. Mindenki képes böjtre valamilyen területen, néhányan viszont ételböjtre nem (például cukorbetegek). Mindenki képes feladni valamit egy időre annak érdekében, hogy közelebb kerüljön Istenhez.

Minél inkább elfordítjuk figyelmünket a világ dolgairól, annál inkább Krisztusra tudunk összpontosítani. A böjt nem arra hivatott, hogy Istent rávegyük, hogy megtegye, amit mi akarunk. A böjt minket változtat meg, nem Istent. Ez nem egy olyan módszer, amitől sokkal szellemibbnek lehet tűnni másoknál. A böjtöt az alázat szellemében és örömteljesen kell végezni. A Máté 6:16–18 kijelenti: “Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Keresztyén böjt — mit mond erről a Biblia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries