settings icon
share icon
Kérdés

Mi Júdás evangéliuma?

Válasz


Valamikor a 70-es években, egy egyiptomi barlangban, "Júdás evangéliumának" egy példányára bukkantak. A felfedezés körülményei igencsak kétes fényt vetnek az egész eseményre, ugyanis "a nagy hal" nem szakavatott régészek, hanem feltételezhetőleg laikusok horgára akadt, akik persze nem átalkodtak orcátlan összeget kérni a kódexért. Úgy tűnik, hogy múzeumok és közintézmények is kicsit széllelbéleltnek tartották az egész sztorit, így évtizedekig nem jelentkezett senki, aki hajlandó lett volna egy bizonytalan eredetű dokumentumért csillagászati összeget az asztalra tenni. Végtére azonban egy svájci alapítvány csak megvette, és hajlandó volt a rizikót vállalni. Júdás evangéliumának létezését 2004-ben hozták nyilvánosságra, míg az iratok tartalmát - többszöri halasztás után - csak 2006 áprilisában adták ki. A szöveg beható elemzését követően keletkezési idejét Kr.u. 150-re tették, míg e konkrét egyiptomi kódexmásolatot a Krisztus utáni harmadik századra datálták. Egymástól független források állítása szerint a kódex jó harmada már az enyészeté lett, vagyis olvashatatlanná vált.

A szóban forgó kódex felfedezése előtt csupán a második századbeli Irenéusz keresztény író említi Júdás evangéliumát. Azonban maga Irenéusz is úgy nyilatkozik róla, hogy Júdás evangéliuma nem több "kitalált történelemnél", ami így jól illeszkedik az Isten ellen lázadó eretnekek által koholt hazugságok hosszú sorába. Júdás evangéliumának központi üzenete lényegében az, hogy gyakorlatilag Jézus bujtotta fel Júdást arra, hogy árulja el Őt, hiszen a megváltás terve csak így csúcsosodhatott ki és teljesülhetett be a kereszten. Ha azonban valóban ez történt, akkor Jézus miért nevezi Júdást a veszedelem fiának (János 17:12), és miért mondja azt, hogy árulójának jobb lett volna, ha idétlen gyermek módjára meg sem látta volna a napvilágot (Máté 26:24)? Ha Júdás valóban csak Jézus utasításait követte, akkor miért követett el öngyilkosságot, mikor látta tettének következményét (Máté 27:5)?

Júdás evangéliuma egy ún. gnosztikus evangélium, mely a kereszténységet a gnoszticizmus okkult tanának torzítólencséjén keresztül igyekszik lát(tat)ni. Nincs mit kertelni, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Júdás evangéliuma egy a Tamás evangéliumához-, a Mária evangéliumához-, és a Fülöp evangéliumához hasonló eretnek (azaz tudatosan és célzottan a Biblia szellemével szembehelyezkedő) iromány. Hasonlóan, mint ahogyan Iskáriótes Júdás megvetette Jézust, és végül csókkal árulta el Őt, úgy Júdás evangéliuma is elveti Isten igaz Igéjét, az evangéliumot, és önnön hamisságát a fény köntösébe öltözteti.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi Júdás evangéliuma?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries