settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent Jézusban hinni?

Válasz


"Te hiszel Jézus Krisztusban?" - ez elsőre talán furcsa kérdésnek tűnhet. Valahogy úgy hangzik ez, mintha azt kérdeznék tőled, hogy "te még mindig hiszel a Télapóban", vagy hogy "hiszel már a földönkívüliek létezésében". Azon kérdés mögött, hogy " Személy szerint Te, hiszel-e Jézus Krisztusban?", mégis sokkal több húzódik meg: "Tényleg hiszel abban, hogy Ő létezett, sőt, hogy Ő ma is létezik?" A “Te hiszel Jézus Krisztusban” kérdés valós tartalma az, hogy "Hiszed azt, hogy Jézus Krisztus pontosan az, akinek a Biblia kijelenti Őt, és bízol abban, hogy Ő a te személyes Megváltód?"

Na, és akkor most mi a helyzet? Hiszel Krisztusban, vagy sem?

Hiszed azt, hogy Jézus Krisztus maga Isten teljessége, Aki emberként született meg közénk (János 1:1, 14)? Hiszed azt, hogy Jézus Krisztus meghalt értünk a kereszten, hogy megfizesse mindazon bűnünk tartozását (1.Korinthusbeliekhez 15:3; 2.Korinthusbeliekhez 5:21), melyekért nekünk kellett volna bűnhődni az Isten jelenlététől való végleges elválasztásban (Rómabeliekhez 6:23)? Hiszel abban, hogy Jézus Krisztus önkéntes áldozata az egyetlen olyan engesztelő áldozat, mely valóban képes elvenni a bűnöket (1.János 2:2; János 14:6; Apostolok Cselekedetei 4:12)?

Hiszel mindebben? Ha igen, az már egy nagyszerű kiindulási pont, azonban a Jézus Krisztus személyét-, és a megváltásunkat illető tények értelmi szinten történő elfogadása csupán az egyenlet egyik fele. A Biblia szellemében vett hit messze többet jelent annál, hogy az Isten Igéje által kijelentett dolgokat igaznak fogadjuk el. A lelkünket megmentő bibliai hit azt jelenti, hogy szívünk mélyéből megbízunk Jézus Krisztusban, mint ahogyan a fenti tények valósságában is.

Szemléltessük az előbbieket egy a hétköznapi életből vett példa segítségével! Nézzünk meg közelebbről egy széket! Mikor jól szemügyre veszed ezt a széket, akkor láthatod, hogy minden bizonnyal olyan anyagból készítették, mely kibírja súlyodat, továbbá bízol abban is, hogy rendesen össze lett állítva. Ez azonban még nem hasonlítható a Biblia szellemében értendő hithez, az ugyanis, a példánál maradva, azt jelentené, hogy nyugodtan rá is mersz ülni a székre, mert hiszed, hogy képes megtartani téged.

Bízol tehát abban, hogy Jézus Krisztus képes és hajlandó megváltani téged? Bízol abban, hogy halála minden bűnöd teljes tartozását kiegyenlítette? Hiszel abban, hogy az ő feltámadása a garancia arra, hogy halálod után te is örök életre támadj föl? No, de mi volna akkor, ha mondjuk lehetséges volna (mint ahogy nem az), hogy Jézus Krisztust - akarom mondani - a széket, kihúznák alólad? Ekkor, szellemi értelemben szólva, zuhanni kezdenél, vagy akad még az életedben olyan dolog, amibe a saját erődből kapaszkodsz? Ha ugyanis fél kézzel a magad képességeibe kapaszkodsz, akkor még nem ragadtad meg mindkét kézzel Jézus Krisztus feléd nyújtott megváltó jobbját.

Ha értelmeddel felfogtad, és szívedbe beengedted mindazt, amit Isten Igéje, a Biblia, Jézus Krisztusról tanít, ha mindezen igazságot megváltásod alapjának tekinted, akkor te már megmenekültél a tüzes tó szenvedéseitől, Isten édesgyermeke lettél, fejeden pedig örök öröm olaja csordul alá. Ebben az esetben a Biblia szellemével teljes összhangban gondolhatod és mondhatod, hogy "hiszek Jézus Krisztusban".

Ha azonban még nem vagy teljesen biztos abban, hogy te már igazán Jézus Krisztus hitére jutottál, de szíved mélyéből érzed azt, hogy Isten el akar vezetni téged erre a hitre, akkor a következő lépés sem nehéz: kérd Istent, hogy adjon hitet a szívedbe, semmit sem kételkedve afelől, hogy Ő végig a te szavaidra figyel, és hogy örömmel teljesíti ezt a kérésedet! Engedd be bizalommal az Úr Jézust életedbe, és csak Őbenne bízz megváltásodért! Hagyd Istennek, hogy bűneidből a megtérés és a megbocsátás útjára vezessen téged!

Ha szavakba szeretnéd önteni a Jézus Krisztusban nyert új hitedet, akkor mond el ezt-, vagy egy ehhez hasonló imát. Az ima nem attól hatásos, hogy milyen magasztos szavakat használsz, hanem attól, hogy az általad kimondott-, vagy csendességben elgondolt szavak mind a szíved mélyéről jönnek. "Istenem, tudom, hogy vétkeztem. Azt is tudom, hogy bűneim elválasztanak engem Tőled. Megértettem, és hiszem, hogy amennyiben a bűneimben maradok, akkor az egész örökkévalóságon át Nélküled kell senyvednem. Hiszem azonban, hogy Fiad, Jézus Krisztus, megváltott bűneimből, és teljes szívemből bízom abban, hogy Ő halálával bűneim minden tartozását megfizette. Hiszem azt is, hogy Ő meghalt, de a halál nem volt képes uralkodni felette, így harmadnapon testben feltámadt. Egyedül az Ő áldozatában bízom, egyedül Ő képes a Közted és köztem lévő élő kapcsolatot helyreállítani. Köszönöm Atyám, hogy Te megbocsátottál nekem. Köszönöm Istenem, hogy megmentettél engem. Kérlek, életem minden napján segíts engem abban, hogy közelebb-, és egyre közelebb kerüljek Hozzád!"

Ha az itt olvasottak hatására letetted ma Jézus Krisztus kezébe az életed, akkor kérlek jelezd ezt nekünk azzal, hogy rákattintasz az alábbi linkre: “Ma befogadtam Jézus Krisztust a szívembe”. Köszönjük, hogy ezáltal mi is részesek lehetünk az örömödben!

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent Jézusban hinni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries