settings icon
share icon
Kérdés

Vegetáriánus volt-e Jézus? Vegetáriánusnak kell-e lennie a keresztény hívőnek?

Válasz


Jézus nem volt vegetáriánus. A Bibliában fel van jegyezve, amikor Jézus halat (Lk 24:42-43) és bárányhúst (Lk 22:8-15) evett. Jézus csodálatos módon megszaporította a halakat és a kenyereket, hogy jóllakassa az embereket, amit bizonyára nem tett volna meg, ha vegetáriánus lett volna (Mt 14:17-21). A Péter apostolnak adott látomásban Jézus kijelentette, hogy minden eledel tiszta, az állatokat is beleértve (ApCsel 10:10-15). Noé kora és az özönvíz után Isten megengedte az embereknek, hogy húst egyenek (1Móz 9:2-3), és ezt az engedélyét sosem vonta vissza.

Ugyanakkor azzal sincs semmi baj, ha egy keresztény vegetáriánus, hiszen a Biblia nem parancsolja meg a húsfogyasztást. Nem baj tehát, ha valaki tartózkodik a húsevéstől. A Biblia annyit mond csupán, hogy ne erőltessük rá másokra az ezzel kapcsolatos meggyőződésünket, és ne ítéljünk el senkit azért, hogy mit eszik vagy nem eszik. A Róma 14:2-3-ban ez áll: „Az egyik azt hiszi, hogy mindent ehet, az erőtlen pedig zöldségfélét eszik. Aki eszik, ne vesse meg azt, aki nem eszik, aki pedig nem eszik, ne ítélje meg azt, aki eszik, hiszen az Isten befogadta őt.”

Hadd szögezzük le ismét, hogy Isten az özönvíz után engedélyt adott az embernek a húsfogyasztásra (1Móz 9:3). Az ószövetségi törvény előírta az izraeliták számára, hogy tartózkodjanak bizonyos ételektől (3Móz 11:1-47), de olyan parancs sosem hangzott el, hogy ne egyenek húst. Jézus azt mondta, hogy minden étel tiszta, az összes húsfajtát is beleértve (Mk 7:19). Mint minden más területtel, az étkezéssel kapcsolatban is az Úr vezetését kell kikérnünk. Bármit együnk is, Istennek tetsző lesz, feltéve, hogy hálát adunk neki a gondviseléséért (1Thessz 5:18). „Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Kor 10:31).

EnglishVissza a magyar oldalra

Vegetáriánus volt-e Jézus? Vegetáriánusnak kell-e lennie a keresztény hívőnek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries