settings icon
share icon
Kérdés

Mire gondolt Jézus, amikor azt mondta: „vagyok"?

Válasz


Amikor a farizeusok megkérdezték Jézustól, kinek tartja magát, ez a párbeszéd hangzott el: „Ábrahám, a ti atyátok ujjongott azon, hogy megláthatja az én napomat: meg is látta, és örült is." A zsidók erre ezt mondták neki: „Ötvenéves sem vagy, és láttad Ábrahámot?" Jézus így felelt nekik: „Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok." Erre köveket ragadtak, hogy megkövezzék, de Jézus elrejtőzött, és kiment a templomból. A zsidók dühös reakciója Jézus „vagyok" mondására azt jelzi, hogy világosan értették, mire gondolt: hogy egyenlőnek tartotta magát azzal a „Vagyok"-kal, akinek Isten jelentette ki magát a 2Mózes 3:14-ben.

Ha Jézus pusztán annyit szeretett volna mondani, hogy ő már Ábrahám előtt létezett, azt mondta volna: „Mielőtt Ábrahám lett volna, én voltam." Az Ábrahám kapcsán használt „voltam" és a Jézus kapcsán használt „vagyok" görög szavak merőben különböznek. A Lélek által kiválasztott szavak világossá teszik, hogy Ábrahámot valami létrehozta, míg Jézus öröktől fogva létezett (János 1:1). A zsidók kétségtelenül értették, mire gondolt Jézus, ugyanis meg akarták kövezni, amiért Istennel egyenlőnek tartotta magát (János 5:18). Ha ez az állítás nem volt igaz, akkor istenkáromlás volt, amiért a mózesi törvény szerint halál járt (3Mózes 24:11-14). Ám Jézus nem követett el istenkáromlást – ő valóban Isten volt és most is az, a Szentháromság második személye, aki az Atyával mindenben egyenlő.

Jézus ugyanezt a „vagyok" kifejezést használta hét, magával kapcsolatos kijelentésben. Mind a hét állításban egy bámulatos metaforával azonosítja magát, amelyekkel megváltó kapcsolatát fejezi ki a világgal. Mindegyik a János evangéliumában fordul elő: Én vagyok az élet kenyere (6:35, 1, 48, 51); Én vagyok a világ világossága (János 8:12); Én vagyok az ajtó (János 10:7,9); Én vagyok a jó pásztor (János 10:11,14); Én vagyok a feltámadás és az élet (János 11:25); Én vagyok az út, az igazság és az élet (János 14:6); és Én vagyok az igazi szőlőtő (János 15:1,5).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire gondolt Jézus, amikor azt mondta: „vagyok"?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries