settings icon
share icon
Kérdés

Mikortól tudta Jézus, hogy Ő Isten?

Válasz


Jézus mindig is Isten volt. Az örökkévaló múlttól fogva Ő a Szentháromság második személye, és örökké az is lesz. Az, hogy a megtestesülés után mikortól tudta az ember Jézus, hogy Ő Isten, érdekes kérdés, de a Szentírás erről nem beszél. Tudjuk, hogy felnőttként Jézus teljesen tudatában volt identitásának, amit így fejezett ki: „Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok" (János 8:58). Majd így imádkozott: „és most te dicsőíts meg, Atyám, önmagadnál azzal a dicsőséggel, amely már akkor az enyém volt tenálad, mielőtt még a világ lett" (János 17:5).

Úgy tűnik, hogy Jézus már gyerekkorában tudatában volt természetének és küldetésének: amikor tizenkét éves volt, József és Mária elvitték Jeruzsálembe. Hazafelé észrevették, hogy Jézus nincs a hazafelé tartók csapatában. Visszatértek Jeruzsálembe, és a templomban találtak rá, „amint a tanítómesterek körében ült, hallgatta és kérdezte őket" (Lukács 2:46). Anyja megkérdezte, miért tűnt el és ijesztette meg őket. Jézus szintén egy kérdéssel válaszolt: „Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy az én Atyám házában kell lennem" (49.v.)? József és Mária nem értették Jézus szavait (50.v.). Úgy tűnik, hogy azzal, amit a körülötte állók nem értettek, Jézus kifejezte, hogy már zsenge korában tudta, hogy Ő Isten Fia, és hogy az Atya milyen munkára rendelte el.

A templomi incidens után Lukács azt mondja, hogy Jézus „gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben" (Lukács 2:52). Ha emberi létének ezen a szakaszán mindent tudott volna, nem lett volna szükség arra, hogy bölcsességben gyarapodjon. De a hangsúly az emberi léten van. Isten soha nem szűnt meg Isten lenni, de bizonyos kérdésekben elfedte istenségét, hogy eleget tegyen az Atya akaratának. Így a Fiú testi, intellektuális, társadalmi és lelki növekedésnek vetette alá magát. Isten Fia önként vetette magát abba a helyzetbe, hogy emberként szüksége legyen ismeretszerzésre.

Mikortól tudta Jézus, hogy Ő Isten? Mennyei szemszögből a Fiú már az örökkévaló múlttól fogva tudta, hogy ki Ő, és mi lesz földi küldetése. Földi szemszögből a testet öltött Jézus valamikor életének korai szakaszában jött erre rá. De azt, hogy mikor pontosan, nem tudhatjuk biztosra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mikortól tudta Jézus, hogy Ő Isten?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries