settings icon
share icon
Kérdés

Voltak Jézusnak testvérei?

Válasz


Több bibliavers is említi Jézus fivéreit. A Máté 12:46, Lukács 8:19, és Márk 3:31 arról szól, hogy Jézus anyja és testvérei odamentek hozzá. A Biblia szerint Jézusnak négy fivére volt: Jakab, József, Simon és Júdás (Máté 13:55). Azt is elárulja, hogy voltak lánytestvérei is, de nem nevezi meg őket, és nem mondja meg, hogy hányan (Máté 13:56). A János 7:1–10-ben Jézus fivérei elmennek az ünnepre, de ő marad. A Cselekedetek 1:14-ben fivérei és anyja a tanítványokkal imádkoznak. A Galata 1:19 megemlíti, hogy Jakab Jézus testvére volt. Ezeknek a szövegrészeknek a legtermészetesebb magyarázata az, hogy Jézusnak voltak féltestvérei.

A római katolikusok között akadnak olyanok, akik szerint ezek a fivérek valójában unokatestvérek voltak. Ellenben az összes helyen a „fivér” görög megfelelője szerepel. Noha a szó utalhat más rokonra is, a szokványos és szó szerinti jelentése a vérszerinti fiútestvér. Létezett görög szó az unokatestvérre is, de itt nem ezt használták. Továbbá, ha valóban Jézus unokatestvéreiről lenne szó, akkor miért találkozunk velünk olyan gyakran Mária társaságában? Semmi sem utal az anyjával és testvéreivel kapcsolatos szövegkörnyezetben arra, hogy nem a vérszerinti rokonairól van szó.

Egy másik római katolikus álláspont szerint Jézus testvérei József korábbi házasságából származtak. Minden bibliai alap nélkül teóriát gyártottak azzal, hogy József lényegesen idősebb volt Máriánál, nős volt már előzőleg, több gyermeke is született, és megözvegyült, mielőtt elvette volna Máriát feleségül. Ezzel az a probléma, hogy a Biblia még csak nem is utal rá, hogy József nős lett volna, vagy gyermekei lettek volna, mielőtt Máriát feleségül vette. Ha Józsefnek már hat gyermeke lett volna a Máriával kötött házassága előtt, akkor miért nem említi őket a Biblia a Betlehembe (Lukács 2:4–7), az Egyiptomba (Máté 2:13–15) vagy a Názáretbe utazás kapcsán (Máté 2:20–23)?

Semmilyen bibliai okunk nincs azt feltételezni, hogy ezek a testvérek ne József és Mária saját gyermekei lettek volna. Akik ellenzik Jézus féltestvéreinek a létét, azok nem a Szentírás olvasása alapján teszik ezt, hanem Mária örök szüzességének prekoncepciója alapján, ami egyértelmű, hogy önmagában sem biblikus: „De [József] nem érintette addig [Máriát], amíg meg nem szülte fiát, akit Jézusnak nevezett el” (Máté 1:25). Jézusnak voltak féltestvérei, akik József és Mária gyermekei voltak. Ez az Isten Igéjének egyértelmű és félreérthetetlen tanítása.

EnglishVissza a magyar oldalra

Voltak Jézusnak testvérei?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries