settings icon
share icon
Kérdés

Jézus hamarosan visszatér?

Válasz


A hamar egy eléggé relatív, viszonylagos kifejezés. Ha mondjuk pogácsát sütünk, akkor a hamar jelentheti azt, hogy a vendégváró finomság akár öt percen belül kisül. Ha egy gyermek születésére várunk, akkor a hamar egy kilenc hónapos időtartamon belül bármekkora szakaszt jelenthet. Mikor tehát arra kérdésre keressük a választ, hogy “Jézus hamarosan visszatér”-e, akkor előbb közelebbről meg kell határozzuk, hogy pontosan mit is értünk hamar alatt.

Maga Jézus Krisztus is azt mondta, hogy hamarosan visszatér: “Ezt mondja, a ki ezekről bizonyságot tesz: Bizony hamar eljövök” (Jelenések 22:20). Isten Szent Lelke aztán még a következő szavakat fűzi hozzá János apostolon keresztül: “Ámen, bizony jövel Uram Jézus!”. A János apostol nevével fémjelezett ihletett evangélium keletkezése óta azonban már vagy kétezer év is eltelt. Így tehát jogosan merül fel sokunkban a kérdés, hogy Jézus pontosan mire gondolt, mikor második eljövetelének idejére vonatkozóan a “hamar” szót használta.

A görög tachu szó, melyet a “hamar”, vagy “gyorsan” magyar szavakkal lehet visszaadni, valójában azt jelenti, hogy “minden fölösleges késés nélkül”, vagyis nem azt, hogy rögtön és azonnal. Ez a szó az Újszövetség más igéiben is feltűnik, de érdekes – és főleg jelentőségteljes – módon Jézus szájából hangzik el a legtöbbször, mégpedig a Jelenések könyvében (Jelenések 2:16; 3:11; 11:14; 22:7, 12, és 20). Úgy tűnik, hogy mindazon események már kezdetüket vették, vagy folyamatban vannak, melyek az Ő – minden késlekedés nélküli – visszajövetelét bevezetik/megelőzik. Sose feledjük, hogy emberi nézőpontukból bármilyennek is tűnjék a helyzet, minden (tehát még Sátán és az össze mesterkedése is – a fordító megjegyzése) Isten időrendjéhez igazodik.

Isten Szent Lelke Péter apostolon keresztül is afelől biztosít bennünket, hogy Isten nem ment kávészünetre, és nem is vett ki a munkából egy - manapság a világban is divatos - szabbatikus évet a Biblia által megjövendölt profetikus események teljesítése közben. Az ő időzítése tökéletes: “Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson” (2.Péter 3:9). Ezen ige fényében talán jobban megérthetjük, hogy Jézus “hamaros” visszajövetele valójában azt jelenti, hogy Isten hibátlan terve folyamatosan halad előre, és az abban való, késlekedésnek tűnő idő azért van beépítve, hogy Isten elhívottjai (minden valaha született ember) valóban Isten választottjaivá (Isten kegyelmét megragadó minden ember) is válhassanak (Rómabeliekhez 8:29, Efézusbeliekhez 1:5, Máté 22:14). Ha erre, a mi szempontunkból elengedhetetlen halasztásra nem kerülne sor, akkor a ma élő hívek egyike sem térhetett volna meg az Úr Jézushoz.

A Biblia azt tanítja, hogy Jézus Krisztus bármelyik pillanatban visszajöhet egyházáért (minden emberi felekezetet messze túlívelő természetfeletti egyház - Krisztus teste), vagyis hogy az elragadtatásra (melyről való tanítás országunk majd' minden felekezetében gyakorlatilag teljesen és fájóan hiányzik – a fordító megjegyzése) bármelyik pillanatban sor kerülhet. Úgy tűnik, hogy az apostolok szívből remélték, hogy az Úr Jézus még az ő életükben visszatér. Nem véletlen tehát, hogy sokszor értekeztek az “utolsó napokról”, az “utolsó időkről” (1.Péter 1:20; 1.Korinthusbeliekhez 10:11; Zsidókhoz 1:2), és arra sürgették a híveket, hogy álljanak készen. Nem hat meglepetésként, hogy közléseik Jézus szándékával teljes összhangban vannak (hiszen a Szent Lélek Isten ihlette az írókat – a fordító megjegyzése), Aki szintén arra buzdította követőit, hogy mindig álljanak készen, mikor a küszöbön álló második eljöveteléről beszélt (Lukács 12:40; 21:34–36; Márk 13:33).

Mivel senki sem tudhatja, és senki sem “számíthatja ki”, hogy az Úr mikor tér vissza (lásd Máté 24:36), annak reményteljes várakozásában kell töltsük ezt a hetven-, vagy “ha feljebb nyolcvan esztendő”-t, hogy Jézus bármelyik pillanatban visszajöhet értünk. Úgy tűnik tehát, hogy Jézus abból az okból kifolyólag sem mondta meg eljövetelének pontos napját, mert éppen erre akart minket sarkallni. Urunk ma is azt szeretné, hogy minden egyes nemzedék éberen és tudatosan várja az Ő eljövetelének beteljesülését, hogy felkészülten várjuk azt, hogy bármelyik pillanatban számot kell adnunk az életünkről (Lukács 12:38). A mai kérdésünkre, vagyis arra, hogy “Jézus hamar visszajön”-e azt a választ adhatjuk, hogy “Igen, mégpedig minden szükségtelen késlekedés nélkül”.

EnglishVissza a magyar oldalra

Jézus hamarosan visszatér?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries