settings icon
share icon
Kérdés

Milyen bírósági tárgyalásai voltak Jézusnak a keresztre feszítés" előtt?

Válasz


Jézus letartóztatásának éjszakáján Annás, Kajafás és a vallási vezetőkből álló szanhedrin elé állították (János 18:19-24, Máté 26:57). Ez után Pilátus római helytartó elé vitték (János 18:23), elküldték Heródeshez (Lukács 23:7), és visszaküldték Pilátushoz (Lukács 23:11-12), aki végül halálra ítélte.

Jézus tárgyalásainak hat fázisa volt: három a vallási vezetők előtt és három a római bíróságon. Jézus ügyét megvizsgálta Annás, a korábbi főpap; Kajafás, az aktuális főpap; és a szanhedrin. E vallási tárgyalások során istenkáromlással vádolták, amiért Isten Fiának, a Messiásnak tartotta magát.

A zsidó hatóságok előtti vallási tárgyalások jól bemutatják, mennyire gyűlölték Jézust a zsidó vezetők, amiért sok törvényt figyelmen kívül hagyott. A zsidó törvény szempontjából több törvénytelenség is felmerült ezeken a tárgyalásokon. 1. Ünnep alatt nem szabadott tárgyalásokat folytatni, márpedig Jézust a páska alatt hallgatták ki. 2. A törvényszék minden tagjának egyesével kellett volna szavaznia akár a büntetése, akár az elengedése mellett, de Jézust közfelkiáltással ítélték el. 3. Halálbüntetés kiszabása esetén egy éjszakának el kellett telnie az ítélet végrehajtása előtt, Jézust azonban már pár órán belül keresztre feszítették. 4. A zsidóknak nem volt joguk bárkit is kivégezni, mégis ők szorgalmazták Jézus kivégzését. 5. Éjjel nem szabadott tárgyalást vezetni, ezt mégis hajnalhasadta előtt tartották. 6. A vádlottnak joga volt jogi tanácsoshoz vagy képviselőhöz, de Jézus ezt nem kapta meg. 7. A vádlottnak nem szabadott önmagát terhelő kérdéseket feltenni, de Jézustól megkérdezték, hogy ő-e a Krisztus.

A római hatóságok előtti tárgyalások Pilátussal kezdődtek (János 18:23), miután Jézust megverték. Az ellene felhozott vádak nagyon különböztek a vallási pereken elhangzottaktól. Itt azzal vádolták, hogy az embereket lázadásra szította, megtiltotta az embereknek, hogy adót fizessenek, és királynak nevezte magát. Pilátus nem talált okot Jézus kivégzésére, ezért elküldte Heródeshez (Lukács 23:7). Heródes kigúnyolta Jézust, de mivel el akarta kerülni a politikai felelősségvállalást, visszaküldte Pilátushoz (Lukács 23:11-12). Ez volt az utolsó tárgyalás, mivel Pilátus szerette volna lecsendesíteni a zsidók gyűlölködését az által, hogy megkorbácsoltatja Jézust. A római korbácsolás a megostorozásnak egy szörnyűséges formája, valószínűleg 39 ütésből állt. Pilátus végső kísérletet tesz Jézus szabadon bocsátására, és felajánlja, hogy a rab Barabást feszítsék keresztre, Jézust pedig engedjék el, de nem járt sikerrel. A tömeg azt kérte, hogy Barabást engedjék el, és Jézust feszítsék keresztre. Pilátus eleget tett a kérésnek, és átadta Jézust a zsidók akaratának (Lukács 23:25). Jézus tárgyalásai az igazságszolgáltatás kigúnyolását példázzák. Jézust, a legártatlanabb embert a világon az egész történelem során, bűnösnek nyilvánították és kereszt általi halálra ítélték.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen bírósági tárgyalásai voltak Jézusnak a keresztre feszítés" előtt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries