settings icon
share icon
Kérdés

Jézus is nyelveken szólt?

Válasz


A Biblia semmiféle bizonyítékot sem szolgáltat arra, hogy Jézus Krisztus nyelveken szólt volna. Napjainkban a “nyelveken szólás” sokaknak egy, az emberek számára érthetetlen, természetfeletti beszédet jelent. A Biblia szellemében szólva azonban azt nevezzük nyelveken szólásnak, mikor a beszélő egy számára előzetesen teljesen ismeretlen (de nagyon is létező és érthető) nyelven beszél, hogy ezáltal idegennyelvű hallgatóságát az evangélium üzenetével elérje, és/vagy szellemben építeni tudja (1.Korinthusbeliekhez 14:6).

Ha Jézus Krisztus nyelveken akart volna szólni, vagy nyelveken kellett volna szóljon, akkor kézenfekvő lett volna, hogy keresztsége után nyitja szóra a száját, pontosan azután, mikor a Szent Lélek galamb alakjában leszállt Rá (Márk 1:10). Az Ige beszámol arról, hogy közvetlenül Jézus bemerítkezése után az Atya mindenki számára érthető módon szólt a mennyből (11. igevers). Azt illetően azonban nincsen egy feljegyzés sem, hogy Jézus ezen-, vagy más alkalommal, nyelveken szólt volna.

A nyelveken szólás mozgalmának kortárs képviselői abból indulnak ki, hogy Jézus mindenképp nyelveken kellett szóljon. Nézeteik alátámasztására olyan igerészeket idéznek, mint a Márk 7:34, vagy a Márk 8:12. Ezeket így olvassuk: “És [Jézus Krisztus] föltekintvén az égre, fohászkodék...” (Márk 7:34 – betoldva), továbbá “Ő pedig lelkében felfohászkodván, monda...” (Márk 8:12). A fohászkodás, vagy a fohász azonban messze nem azonos a nyelveken szólás természetfeletti ajándékával. Mindnyájan sok különböző okból fohászkodhatunk (nem hívő emberek is fohászkodnak nagy baj esetén), ez azonban önmagában még sem a Szentlélek erejére, sem pedig az Ő felhatalmazására nem bizonyíték.

Vannak feljegyzéseink azt illetően, hogy Jézus arámi nyelven beszélt, ami földi szolgálatának idejében Izráel legelterjedtebb nyelve volt (Márk 5:41 és Apostolok Cselekedetei 26:14). Minden bizonnyal héberül és görögül is társalgási szinten beszélt, hiszen ezen nyelvek is használatban voltak. Arról azonban, hogy Jézus Krisztus természetfeletti erő által valaha is más nyelveken szólt volna, nincsen egyetlen bibliai beszámolónk sem.

EnglishVissza a magyar oldalra

Jézus is nyelveken szólt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries