settings icon
share icon
Kérdés

Nős volt-e Jézus Krisztus?

Válasz


Jézus Krisztus egész biztosan nem volt nős. Népszerű mítoszok keltek életre napjainkban, amelyek szerint Krisztus nős volt, mégpedig magdalai Mária volt a felesége. Ez a mítosz minden teológiai, történelmi és bibliai alapot nélkülöz és teljes egészében hamis. Noha néhány gnosztikus evangélium említést tesz arról, hogy Jézus szoros kapcsolatban volt magdalai Máriával, egyik sem állítja, hogy össze lettek volna házasodva, vagy bármilyen romantikus szál fűzte volna őket egymáshoz. A maximum, amit állítanak az, hogy Jézus megcsókolta Máriát, ami éppen „baráti csókot” is jelenthet. Továbbá, még ha a gnosztikus evangéliumok azt is állítanák, hogy Jézus és magdalai Mária házasok voltak, nem lennének hitelesek, mert az összes ilyen evangéliumról kiderült, hogy koholmány, és csak azért születtek, hogy Jézust gnosztikusként tüntessék fel.

Ha Jézus nős lett volna, akkor a Biblia erről említést tenne, vagy legalább valami egyértelmű utalást találnánk róla. Egy ilyen fontos kérdésben a Szentírás nem maradna teljesen néma. A Biblia megemlíti Jézus anyját, nevelő apját és féltestvéreit. Miért ne említené meg, hogy felesége is volt? Akik azt hiszik és tanítják, hogy Jézus nős volt, azok „emberibb” képet akarnak róla festeni, hozzánk hasonlóbbnak kívánják bemutatni. Az emberek egyszerűen nem akarják elhinni, hogy Jézus testben megjelent isten volt (János 1:1, 14; 10:30). Ezért olyan mítoszokat találnak ki és hisznek el Jézusról, mint például hogy nős volt, gyermekei voltak, hétköznapi emberi lény volt.

A másodlagos kérdés az, hogy megnősülhetett volna-e egyáltalán Jézus Krisztus. A házasság egyáltalán nem bűnös dolog. A házasságon belüli szexuális kapcsolat sem bűnös dolog. Tehát, igen, Jézus megnősülhetett volna, és ettől még az Isten Báránya, a világ Megváltója lehetett volna. Ugyanakkor nincs bibliai oka, hogy Jézus megnősüljön. Nem ez ennek a vitának a lényege. Akik azt tartják Jézusról, hogy nős volt, azok nem hiszik, hogy bűntelen volt, és hogy ő volt a Messiás. Isten nem azért küldte Jézust, hogy megházasodjék és gyermekei legyenek. A Márk 10:45 szerint „az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Nős volt-e Jézus Krisztus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries