settings icon
share icon
Kérdés

Mi Jézus Krisztus mennybemenetelének jelentése és jelentősége?

Válasz


Miután Jézus feltámadt a halálból, a sírnál levő asszonyoknak (Máté 28:9-10), a tanítványainak (Lukács 24:36-43), és több mint ötszáz másik személynek (1Korinthus 15:6) „meg is mutatta, hogy ő él" (ApCsel 1:3). A feltámadását követő napokban Isten országáról tanította a tanítványokat (ApCsel 1:3).

Negyven nappal a feltámadás után Jézus és a tanítványai elmentek a Jeruzsálem melletti Olajfák hegyére. Ott Jézus megígérte a követőinek, hogy hamarosan elküldi a Szentlelket, és arra intette, hogy addig maradjanak Jeruzsálemben. Azután megáldotta őket, és eközben az ég felé emelkedett. Jézus mennybemeneteléről a Lukács 24:50-51 és az ApCsel 1:9-11 számol be.

A Szentírásból világosan kitűnik, hogy Jézus mennybemenetele testi formában és szó szerint megtörtént. Látható módon emelkedett fel a földről, sok kíváncsi néző szeme láttára. Amint a tanítványok utolsó pillantást vetettek Jézusra, egy felhő takarta el a szemeik elől, és két angyal jelent meg, akik azt ígérték, hogy Krisztus „úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe" (ApCsel 1:11).

Jézus Krisztus mennybemenetele több okból kifolyólag is fontos:

1) Ez jelezte földi szolgálatának a végét. Az Atya Isten szeretetéből elküldte Fiát a világra Betlehembe, és most a Fiú visszatért az Atyához. Emberi korlátozottságának az ideje lejárt.

2) Földi munkájának az eredményességét jelezte. Mindazt, amiért jött, elvégezte.

3) Azt jelezte, hogy visszatért mennyei dicsőségébe. Egy rövid kivételtől eltekintve a megdicsőülés hegyén, földi tartózkodása alatt Jézus dicsősége el volt rejtve (Máté 17:1-9).

4) Az Atya általi felmagasztalását jelképezte (Efézus 1:20-23). Az, akiben az Atya gyönyörködött (Máté 17:5), most tiszteletet és minden név felett való nevet kapott (Filippi 2:9).

5) Lehetőség nyílt ez által, hogy helyet készítsen a számunkra (János 14:2).

6) Jelezte az új szolgálatának kezdetét főpapként (Zsidók 4:14-16) és az új szövetség közbenjárójaként (Zsidók 9:15).

7) Megmutatta, miként fog visszajönni. Amikor Jézus visszajön, hogy felállítsa a királyságát, ugyanúgy fog visszajönni, ahogy elment: szó szerint, testben, és láthatóan a felhőkben (ApCsel 1:11, Dániel 7:13-14, Máté 24:30, Jelenések 1:7).

Jelenleg az Úr Jézus a mennyben van. A Szentírás gyakran úgy írja le, mint aki az Atya jobbján ül – egy tiszteletet és tekintélyt jelképező helyen (Zsoltárok 110:1, Efézus 1:20, Zsidók 8:1). Krisztus az egyház feje (Kolossé 1:18), a lelki ajándékok adományozója (Efézus 4:7-8), és ő az, aki a mindenséget betölti (Efézus 4:9-10). A mennybemenetele révén ment át a földi szolgálatából a mennyei szolgálatába.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi Jézus Krisztus mennybemenetelének jelentése és jelentősége?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries