settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Jézus a közbenjárónk?

Válasz


A mediátor vagy közbenjáró egy olyan személy, aki köztes szereplőként tevékenykedik két egymással szemben álló fél között, hogy segítsen közös nevezőre jutni. Megpróbálja a két fél közti nézeteltéréseket befolyásolni, hogy a vita feloldódjon. Csak egy közbenjáró van Isten és ember között, és az Jézus Krisztus. Ebben a cikkben azt fogjuk megvizsgálni, miért vitázik velünk Isten, miért Jézus a közbenjárónk, és miért vagyunk kárhozatra ítélve, ha magunkat próbáljuk képviselni Isten előtt.

A vita tárgyát a bűn képezi. A Biblia szerint bűn az, hogy megszegjük Isten törvényét (1János 3:4), és fellázadunk Isten ellen (5Mózes 9:7, Józsué 1:18). Isten gyűlöli a bűnt, és a bűn köztünk és közte áll. „Nincsen igaz ember egy sem" (Róma 3:10). Az Ádámtól örökölt bűn, valamint a naponként elkövetett bűnök révén minden emberi lény bűnös. A bűnért egyetlen jogos büntetés jár, mégpedig halál (Róma 6:23), de nemcsak testi, hanem örök halál (Jelenések 20:11-15). A bűn jogos büntetése örökkévalóság a pokolban.

Semmit nem tehetünk, ami elég lenne ahhoz, hogy közbenjárjunk magunk és Isten között. Nem vihetünk annyi jó tettel végbe, és nem tarthatjuk be úgy a törvényt, hogy elég igazak legyünk a szent Isten előtt (Ézsaiás 64:6, Róma 3:20, Galata 2:16). Közbenjáró nélkül arra vagyunk ítélve, hogy az örökkévalóságot a pokolban töltsük, mivel saját magunkat nem tudjuk megváltani a bűnből. De mégis van remény! „Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus" (1Timóteus 2:5). Azokat, akik bizalmukat belé vetették, Jézus képviseli Isten kegyelmi trónja előtt. Közbenjár értünk, ahogy egy védőügyvéd közbenjár az ügyfeléért, mondván: „Bíró úr, a vádlott ártatlan az ellene felhozott vádakban". Ez igaz ránk is. Egy nap szembe kerülünk Istennel, de mivel Jézus meghalt helyettünk, teljesen meg lesznek bocsátva a bűneink. A védőügyvéd magára vette a büntetésünket.

Ezt a vigasztaló igazságot támasztja alá a Zsidók 9:15 is: „Így tehát új szövetség közbenjárója lett Krisztus, mert meghalt az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért, hogy az elhívottak elnyerjék az örökkévaló örökség ígéretét." A nagy Közbenjáró miatt állhatunk meg Isten előtt, magának Krisztusnak az igazságosságába öltözve. A kereszten Jézus a bűnünket igazságosságra cserélte (2Korinthus 5:21). Közbenjárása az üdvösség egyetlen útja.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Jézus a közbenjárónk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries