settings icon
share icon
Kérdés

Miként és kinek fizette ki Jézus a váltságdíjat?

Válasz


A váltságdíj egy olyasvalami, aminek a kifizetése révén egy fogvatartott személy kiszabadul. Jézus azért fizetett váltságdíjat, hogy megszabadítson minket a bűntől, haláltól és pokoltól. Mózes 2., 3., 4. és 5. könyvei felsorolják az áldozathoz szükséges elemeket. Az ószövetségi korokban Isten megparancsolta az izraelitáknak, hogy állatáldozatot mutassanak be helyettes áldozatként, azaz, egy állat halála helyettesítette az ember halálát, lévén, hogy a bűnért halálbüntetés jár (Róma 6:23). A 2Mózes 29:36-ban ez áll: „Naponként készíts el egy vétekáldozatra való bikát engesztelésül".

Isten szentséget követel (1Péter 1:15-16). Isten törvénye szentséget követel. A bűneink megakadályoznak a szentségben (Róma 3:23), ezért Isten megköveteli a törvény betartását. Az áldozatok eleget tettek a követelménynek. Itt jön be Jézus a képbe. A Zsidók 9:12-15 azt mondja: „Nem is bakok és bikák vérével, hanem a tulajdon vérével ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök váltságot szerzett. Mert ha bakok és bikák vére és tehén hamva a tisztátalanokra hintve megszentel, vagyis külsőleg tisztává tesz, akkor a Krisztus vére, aki örökkévaló Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul az Istennek, mennyivel inkább megtisztítja lelkiismeretünket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljunk az élő Istennek. Így tehát új szövetség közbenjárója lett Krisztus, mert meghalt az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért, hogy az elhívottak elnyerjék az örökkévaló örökség ígéretét."

A Róma 8:3-4-ben ezt olvassuk: „Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint."

Egyértelmű, hogy Jézus megfizette Istennek a váltságdíjat értünk. Ez a váltság a saját élete volt, a saját vére, amit feláldozott. Áldozatos halálának köszönhetően minden egyes embernek lehetősége van elfogadni ezt az engesztelő ajándékot és bocsánatot nyerni Istentől. A halála nélkül ugyanis Isten törvényének a saját halálunkkal kellene eleget tennünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miként és kinek fizette ki Jézus a váltságdíjat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries