settings icon
share icon
Kérdés

Hol volt József Jézus felnőttkorában?

Válasz


Utoljára akkor említi Józsefet a Biblia, amikor Jézus tizenkét éves volt. Hazatérve egy jeruzsálemi útról, Jézus elszakadt a szüleitől, akik később a templomban találtak rá, amint a tanítókkal beszélt. Érdekes, hogy pont ekkortól (amikor Jézus kijelentette, hogy a mennyei Atyja dolgaival kell foglalatoskodnia) nem említi többet az Írás a földi apját (Lukács 2:41-50).

Mivel több utalás nem történik Józsefre, a legtöbb tudós úgy véli, hogy meghalt, mielőtt Jézus elkezdte volna nyilvános szolgálatát. Feltűnő, hogy a kánai menyegzőn József nincs ott (János 2). Máriát ott találjuk, de Józsefet nem említik. Talán az az egyik oka, amiért Jézus 30 éves koráig otthon maradt az volt, hogy gondoskodnia kellett a családról.

Tovább erősíti a nézetet, miszerint József Jézus felnőttkora előtt meghalt az a tény, hogy amikor Jézus a kereszten függött, János apostol gondjaira bízta az anyját (János 19:26-27). József minden bizonnyal halott volt a keresztre feszítés időpontjában, különben Jézus nem bízta volna Máriát Jánosra. Ha József még élt volna, Jézus nem mondta volna: „Na, anyám, mostantól Jánosra bízlak." József ugyanis joggal mondta volna: „Várjunk csak, az én dolgom gondoskodni róla." Csak egy özvegyet lehetett jogosan egy nem közvetlen családtag gondjaira bízni.

Némelyek úgy vélik, hogy József talán az után halt meg, hogy Jézus megkezdte a nyilvános szolgálatát. Ez nem valószínű, hiszen ha Krisztus három éves szolgálata alatt halt volna meg, ez nagy eseménynek számított volna, és Jézus minden bizonnyal elment volna a temetésére a tanítványokkal, és legalább egy evangéliumi szerző megemlítette volna. Bár nem tudjuk biztosra, a legvalószínűbb, hogy József meghalt, mielőtt Jézus elkezdte volna földi szolgálatát.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hol volt József Jézus felnőttkorában?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries