settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan alakíthatom ki magamban a Jézus iránti szenvedélyt?

Válasz


A kérdés jól passzol Isten legnagyobb parancsolatához, amely az 5Mózes 6:4-5-ben található: szeresd Istent teljes lényedből. Itt van néhány útmutató, hogy miként lehet ezt megvalósítani:

1. Mondanom sem kell, hogy nem szerethetünk valakit, ha nem ismerjük. Ismerd meg Istent, és hogy mit tett érted. Mielőtt az 5Mózes 6:5-ben Isten azt parancsolná, hogy szeressük Őt, azt olvassuk: „Halld meg, Izráel: Az Úr a mi Istenünk, egyedül az Úr!" Ennek az állításnak az az egyik aspektusa, hogy Isten egyedülálló, és minél jobban megismerjük Őt, annál könnyebb lesz szeretnünk a teljes lényünkkel. Ebbe az is beletartozik, hogy megtudjuk, mit tett értünk. Mielőtt a 2Mózes 20:3-ban parancsot adna, Isten itt is elmondja, hogy mit tett Izraelért (kihozta őket az egyiptomi rabszolgaságból). A Róma 12:1-2-ben található parancsot, miszerint ajánljuk fel az életünket áldozatként, szintén megelőzi az „ezért" szó, ami mindarra az irgalmasságra utal, amelyeket Isten irántunk tanúsított, és amelyekről a korábbi fejezetek számoltak be.

Ahhoz, hogy egyre jobban szeretni tudjuk Istent, meg kell Őt ismernünk. A természetben (Róma 1) is kijelentette magát, de sokkal inkább az igéjében. Ki kell alakítanunk a naponkénti bibliaolvasás szokását: olyan része kell legyen az életünknek, mint az evés. Érdemes észben tartani, hogy a Biblia több mint egy könyv – ez Isten szerelmes levele számunkra, amelyben kinyilvánítja szeretetét a századok során, különösen Fia, Jézus Krisztus szolgálata révén. Úgy kell olvasnunk a Bibliát, mint az Ő levelét, és kérnünk kell a Szentlelket, hogy szóljon a szívünkhöz, és mutassa meg, mit kell aznap megértenünk belőle. Fontos, hogy igeverseket és szakaszokat tanuljunk meg, és hogy azon gondolkodjunk, miként alkalmazhatjuk a tanultakat (Józsué 1:8).

2. Kövesd Jézus példáját, és imádkozz állandóan és következetesen. Ha megvizsgáljuk Jézus életét vagy Dánielét vagy másokét, akiknek Isten volt a szenvedélyük, azt látjuk, hogy az imádság szerves része volt az Istennel való kapcsolatuknak (ha átfutunk az evangéliumokon és Dániel könyvén, rögtön láthatjuk). Akárcsak a bibliatanulmányozás, az imádság – az őszinte és nyílt kommunikáció Istennel – szintén fontos. Elképzelhetetlen, hogy egy nő és egy férfi szerelme növekedjen kommunikáció nélkül, ezért az imádságot sem hanyagolhatjuk el anélkül, hogy az Isten iránti szeretetünk ki ne hűlne. Az imádság része a legnagyobb ellenségeink elleni fegyverzetnek (Efezus 6:18). Lehet, hogy szeretnénk szeretni Istent, de ez imádság nélkül nem fog menni (Máté 26:14).

3. Járj vele már MOST. Dániel és három barátja úgy döntött, hogy engedelmeskedik Istennek, és nem alkudtak meg még az ételüket illetően sem (Dániel 1). A többiek, akiket velük együtt fogolyként hoztak Júdeából Babilonba, behódoltak, és többet nem is hallunk róluk. Amikor a zsidó hadifoglyok meggyőződése nagy próbatétel alá esett, csak ők néhányan álltak ki Isten mellett (Dániel 3 és 6). Ha szeretnél a későbbiekben szenvedélyt tanúsítani Isten iránt, kezdj el vele járni már most, és kezdj el engedelmeskedni a legkisebb megpróbáltatásban is. Péter kemény leckét kapott arról, hogy milyen „távolról" követni Istent, ahelyett, hogy felvállalta volna Krisztust, mielőtt megtagadta (Lukács 22:54). Isten azt mondja, hogy ahol az ember kincse, ott van az ő szíve is. Ha az életünket Istennek szánjuk oda, és Őt szolgáljuk, és üldöztetést szenvedünk miatta, akkor a kincsünk is nála lesz, akárcsak a szívünk (Máté 6:21).

4. Iktasd ki a konkurenciát. Jézus azt mondta, hogy lehetetlen két úrnak szolgálni (Máté 6:24). Hajlamosak vagyunk a világot szeretni (azokat a dolgokat, amelyek szemünkre valók, jóérzést váltanak ki belőlünk magunkkal kapcsolatban, és a testi vágyakat elégítik ki) (1János 2:15-17). Jakab azt állítja, hogy ha a világot és annak barátságát keressük, akkor ellenségeskedést (gyűlöletet) táplálunk Isten iránt, és lelki paráznaságot követünk el (Jakab 4:4). Az ilyen dolgoktól meg kell szabadulnunk (olyan barátoktól, akik tévútra vezetnek; olyan dolgoktól, amelyek elrabolják az időnket és energiánkat attól, hogy még jobban Istent szolgálhatnánk; illetve a népszerűség, a vagyon és a testi-lelki kielégülés hajhászásától). Isten azt ígéri, hogy ha Őt keressük, nemcsak betölti szükségleteinket (Máté 6:33), hanem még a vágyainkat is kielégíti (Zsoltárok 37:4-5).

5. Amikor eltévelyedsz, kezdd el azt tenni, ami annak idején segített „megszeretni" Istent. Nem ritka, hogy egy kapcsolat hullámvölgybe kerül. Péter is belekerült egy ilyen hullámba (Lukács 22:54-62) és Dávid is (2Sámuel 11), de felálltak, és megint Istent keresték. A Jelenések 2:4-ben Jézus azt állítja, hogy nem arról van szó, hogy valaki „elveszíti" a szeretetét, hanem hogy „elhagyja" azt. A megoldás az, ha visszatérünk a kezdeti cselekedetekhez, amelyek segítettek annak idején kapcsolatot építeni Istennel. Ebbe beletartoznak a fent említett dolgok is. Az első lépés az, hogy megvalljuk a hiányosságunkat, illetve ennek eredményeként elfogadjuk a bocsánatot, és helyreállítjuk a kapcsolatot (1János 1:9). Isten kétség kívül megáldja az iránta való igyekezetünket, és megdicsőíti a nevét általa.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan alakíthatom ki magamban a Jézus iránti szenvedélyt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries