settings icon
share icon
Kérdés

Jézusnak tényleg hosszú haja volt?

Válasz


Jézus számos művészi ábrázoláson hosszú, középszőke hajú, kék szemű - a kaukázusi nagyrasszhoz tartozó - fehér férfiként tűnik fel. Fontos azonban rögtön megjegyeznünk, hogy annak ellenére, hogy a mi nyugati kultúrkörünkben ez Jézus legelterjedtebb ábrázolása, a valóságban minden bizonnyal egyáltalán nem így nézett ki. Jézus a sémi népcsoporthoz tartozott és héber etnikumú volt, tehát jó eséllyel világos-, vagy sötétbarna bőrszíne-, barna szeme-, és sötétbarna-, esetleg hollófekete haja volt. Jézus Krisztus tehát valószínűleg úgy festett, mint ahogyan a legtöbb mai közel-keleti ember is kinéz. Mivel a Biblia nem osztja meg velünk Urunk külső testi jegyeit, így óvva intünk attól, hogy megjelenését illetően bárki is valamiféle félresiklott tanítást ötöljön ki. Már csak azért is, mert végtére az égvilágon semmi jelentősége nincs annak, hogy a Világ Üdvözítője hogyan nézett ki. Azt biztosra tudjuk, hogy egy testi fogyatkozások nélküli, ép és egészséges férfi ember volt, ha ez pedig nem így volna-, esetleg kinézetének, termetének, vagy alakjának bármi jelentősége lenne, akkor azt a Biblia tudatta volna velünk.

Ha tehát majdnem teljesen biztosra vehetjük, hogy Jézus nyugati ábrázolásának gyakorlatilag minden egyes eleme hamis, akkor vajon mit mondhatunk a haja hosszáról? A hosszú hajú Jézust ábrázoló képek is pontatlanok? Megint csak azt kell mondjuk, hogy ezt lehetetlen teljes bizonyossággal meghatározni, hiszen a Szentírás semmit sem árul el Jézus hajhosszáról. Ha azonban abból indulunk ki, hogy Jézus Krisztus egy átlagos megjelenésű, közel-keleti férfi volt az első századbeli Júdeában, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy igen, a haja hosszát is helytelenül ábrázolják. A nyugati kereszténység ikonjain Jézust egy igen nőies frizurájú fazonként festik le. Bár igaz, hogy a haj hosszát illetően az Isten-adta törvényben nem voltak konkrét rendeletek, a zsidó férfiak szokás szerint lényegesen rövidebb hajat hordtak, mint a zsidó nők. Ennek nyilván gyakorlati okai is voltak. Ez alól kizárólag a nazireusok képeztek kivételt - lásd Sámson, Sámuel vagy Keresztelő János (Bírák 13:5 vö. Lukács 1:15) példáját, a nazireusi fogadás leírásáért pedig lásd a 4.Mózes 4:6:2-21 igerészt.

Ezen kérdés tárgyalásánál érdemes a Pál apostol által közvetített, Istentől kiment Igének is figyelmet szentelnünk: “Avagy maga a természet is nem arra tanít-é titeket, hogy ha a férfiú nagy hajat visel, csúfsága az néki?” (1.Korinthusbeliekhez 11:14). Jézus Krisztus hajhossza megfelelt annak, ami az akkori kultúrában elfogadott férfi hajviseletnek számított. Haja tehát minden bizonnyal férfihoz illő volt. Hogy ez azonban pontosan mit jelent, az további viták tárgyát képezi. Lehetséges, hogy Jézusnak vállig érő haja volt? Igen, ez könnyen meglehet. Lehet, hogy Jézus tarkopasz volt, vagy hogy nagyon rövid haja volt? Valószínűleg nem. A lényeg azonban, hogy mindenképp férfihoz méltó hajviselete volt. Látszólag Pál apostol is a ezt elvet közvetíti a Korinthusbeliekhez írt első levél 11:3-15 igerészben: a férfi haja legyen férfias, míg a nőé, nőies. Hogy ez egy-egy adott kultúrkörön belül-, egy adott korban, pontosan mit jelent, az már más kérdés, maga az elv azonban a kultúrák felett áll.

Mit mondhatunk tehát, Jézusnak valóban hosszú haja volt? A válasz attól függ, hogy mit tekintünk “hosszúnak”. Lehetséges, hogy hosszabb haja volt, mint a mai átlagos férfi hajhossz? Igen, ez nincs kizárva. Talán olyan hosszú haja volt, hogy az már nőies hatás keltett? Minden bizonnyal nem. Végtére azonban a bőre-, vagy a szeme színe, a haja, és annak hossza teljesen mellékes. Külleme teljesen lényegtelen annak tükrében, hogy Ő a világ Megváltója (János 1:29), vagyis az egyetlen Út, ami a mennybe vezet (János 14:6).

EnglishVissza a magyar oldalra

Jézusnak tényleg hosszú haja volt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries