settings icon
share icon
Kérdés

Ha a homoszexualitás tényleg bűn, akkor hogy lehet, hogy Jézus sosem tett említést róla?

Válasz


Az azonos neműek házasságát és a melegek jogait támogatók közül sokan azzal érvelnek, hogy mivel Jézus soha nem említette a homoszexualitást, így nyilván nem is tartotta azt bűnnek. Végül is, hangzik az érvelés, ha a homoszexualitás tényleg valami rossz dolog, akkor Jézus miért kezelte úgy, mintha nem is volna vele semmi probléma?

Bár a szó szoros értelmében valóban igaz, hogy az evangéliumi beszámolókban Jézus konkrétan nem említette a homoszexualitást, a szexualitásról általánosságban azonban igen világosan beszélt. A házasságot illetően Jézus a következőket jelentette ki: “...a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonynyá teremté őket, és ezt mondá: Annak okáért elhagyja a férfiú atyját és anyját; és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Úgy hogy többé nem kettő, hanem egy test. A mit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válaszsza” (Máté 19:4-6). Itt Jézus egyértelműen Ádámra és Évára utalt, és megerősítette Isten a házasság és a szexualitás rendeltetésére vonatkozó szándékát.

Jézust követői számára a szexualitás megélése megtartó keretek közé lett illesztve. Ahelyett, hogy a szexuális erkölcstelenséggel és a válással kapcsolatban megengedő álláspontot foglalt volna el, Jézus megerősítette, hogy az ember vagy egyedülálló és házasulatlan kell maradjon, vagy pedig megházasodva hűséges kell legyen az ellenkező nemű házastársához. A szexualitás minden más megnyilvánulását bűnösnek nyilvánította. Ez magában foglalja az azonos neműek szexuális érintkezését is.

De tényleg azt kellene elhiggyük, hogy minden olyan tett helyes, amit Jézus kifejezetten nem tiltott meg? Az evangélium rendeltetése nem az, hogy a bűnös tettek átfogó lajstromát adja, ráadásul sok olyan nyilvánvaló bűn van, amit Jézus külön nem nevezett nevén. Vegyük például az emberrablást. Jézus egyszer sem mondta konkrétan, hogy az emberrablás bűn, mégis tudjuk, hogy a gyermekek vagy felnőttek elrablása helytelen dolog. A lényeg az, hogy semmi szükség nem volt arra, hogy Jézus tételesen felsorolja a bűn minden válfaját és nemét, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy az ihletett apostoli levelekben található további kinyilatkoztatás minden kétséget eloszlat a homoszexualitás bűnös voltát illetően.

A Szentírás egyértelműen kijelenti, hogy a hívőknek semmi közük sem lehet a szexuális erkölcstelenséghez: “Kerüljétek a paráznaságot. Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de a ki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik” (1.Korinthusbeliekhez 6:18). A szexuális erkölcstelenség, legyen szó akár az azonos neműk viszonyáról, akár másról, az ember saját teste ellen elkövetett bűn.

Arra is fontos kitérnünk, hogy a szexuális erkölcstelenség, beleértve az azonos neműek szexuális praktikáit is, más bűnökkel együtt szerepel a Szentírásban, ami azt jelzi, hogy Isten egyik bűnt sem tartja rosszabbnak a másiknál. Bár egyes bűnök durvább következményeket vonnak maguk után, mint egyebek, a Szentírás mégis gyakran egy lapon említi a különböző bűnöket. Jézus például a következőket is mondta: “...a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanubizonyságok, káromlások...” (Máté 15:19-20; lásd még Rómabeliekhez 1:24-31).

A Biblia azt tanítja, hogy Jézus követőinek gyakorolniuk kell maguk a szexuális tisztaságban, ez pedig az azonos neműekkel folytatott viszonyoktól való éles elhatárolódást is magába foglalja. A homoszexualitást gyakorló nem-hívő embertársunk ugyanúgy megváltásra szorul, mint bármelyik másik hitetlen ember. A keresztények arra hivatottak, hogy imádkozzanak azokért, akik nem ismerik Krisztust, hogy szeretetben szolgáljanak mások felé, valamint hogy minden emberrel megosszák Jézus üzenetét, így a homoszexualitásban érintettekkel is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ha a homoszexualitás tényleg bűn, akkor hogy lehet, hogy Jézus sosem tett említést róla?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries