settings icon
share icon
Kérdés

Mi történt Jézus gyermekkorában?

Válasz


A Lukács 2:41-52-n kívül semmit nem olvashatunk Jézus fiatalságáról. Ennek az eseménynek a kapcsán viszont bizonyos dolgokat megtudhatunk a gyermekkoráról. Először is, olyan szülők gyermeke volt, akik a vallásukat híven gyakorolták. Hitüknek megfelelően, Mária és József évente felment Jeruzsálembe a páska alkalmából. Ezen kívül a 12 éves fiukat is magukkal vitték, hogy először ünnepelhesse meg a páskát, ami előkészület volt a bár micvára 13 éves korában, amikor is a zsidó fiúk beléptek a felnőttkorba. Egy korabeli tipikus család tipikus fiát látjuk.

Ebből a történetből az is kiderül, hogy Jézus nem engedetlenségből vagy rosszaságból időzött a templomban, hanem természetes indíttatást érzett, hogy az Atyja dolgaival foglalkozzon. Az a tény, hogy lenyűgözte a templomi tanítókat bölcsességével és tudásával, rendkívüli adottságairól tesz bizonyságot, míg az, ahogy a véneket hallgatta és kérdéseket tett fel, tisztelettudásáról tanúskodott, mivel a korának megfelelő tanulói magatartást öltött fel.

Ettől az eseménytől egészen a harminc éves korában bekövetkezett megkeresztelkedéséig csak annyit tudunk Jézusról, hogy Jeruzsálemből visszatért Náráretbe a szüleivel, és engedelmeskedett nekik (Lukács 2:51). Az ötödik parancsolatnak eleget téve engedelmeskedett földi szüleinek, ami szerves része a mózesi törvény tökéletes betartásának. Ezen kívül annyit tudunk, hogy Jézus „gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben" (Lukács 2:52).

Nyilvánvalóan Isten úgy látta, hogy elég ennyit tudnunk. Van néhány Biblián kívüli irat, amely tartalmaz néhány történetet Jézus fiatalkoráról (pl. Tamás evangéliuma), de nem tudhatjuk, hogy ezek igaz és megbízható információk-e. Isten úgy döntött, hogy ne mondjon el sokat Jézus gyermekkoráról, ezért hinnünk kell, hogy mindent, amit tudnunk kell, tudunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi történt Jézus gyermekkorában?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries