settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Jézus a Dávid fia?

Válasz


Az Újszövetségben tizenhét vers található, amely Dávid fiának nevezi Jézust. De felmerül a kérdés, hogy lehet Jézus a Dávid fia, ha Dávid körülbelül 1000 évvel korábban élt. A válasz erre az, hogy Krisztus (a Messiás) a beteljesedése a Dávid magvával kapcsolatos ígéretnek (2Sámuel 7:14-16). Jézus volt az ígért Messiás, ami azt jelenti, hogy a Dávid magvából való. A Máté 1-ben található nemzetségtáblázat igazolja, hogy Jézus, emberi formájában, egyenes ági leszármazottja Dávidnak Józsefen, a törvényes apján keresztül. A Lukács 3-ban található nemzetségtáblázat az anyja, Mária vonalán keresztül mutatja be Jézus származását. Jézus Dávid leszármazottja egyrészt József révén örökbefogadás szerint, másrészt Mária révén vér szerint. Amikor azonban Krisztusra Dávid fiaként utal a Szentírás, elsősorban a messiási címre utal.

Azok, akik hit által irgalmat vagy gyógyulást reméltek, Jézust gyakran szólították Uruknak, Dávid fiának. Az asszony, akinek a lányát démonok gyötörték (Máté 15:22), a két vak az út mentén (Máté 20:30), a vak Bartimeus (Márk 10:47) mind a Dávid fiához kiáltottak. A tiszteletbeli cím a Jézusba vetett hitüket fejezte ki. Az által, hogy Úrnak szólították, elismerték istenségét, uralmát és hatalmát, és az által, hogy Dávid fiának szólították, elismerték a messiási voltát.

A farizeusok szintén tudták, hogy mire gondolnak az emberek, amikor Jézust Dávid fiának szólítják. Ám azoktól eltérően, akik hittel kiáltottak hozzá, a farizeusokat annyira elvakította a saját büszkeségük és a Szentírás ismeretének hiánya, hogy nem látták meg azt, amit a vak koldusok megláttak, és pedig, hogy itt van a Messiás, akire feltehetőleg egész életükben vártak. Gyűlölték Jézust, amiért nem adta meg nekik azt a tiszteletet, amely szerintük kijárt volna. Ezért amikor hallották, hogy az emberek Szabadítóként üdvözlik Jézust, felbőszültek (Máté 21:15), és elhatározták, hogy elpusztítják (Lukács 19:47).

Ráadásul Jézus zavarba hozta az írástudókat és farizeusokat, amikor azt mondta nekik, magyarázzák meg ennek a címnek a jelentését. Miként lehet a Messiás Dávid fia, ha Dávid maga Urának szólítja (Márk 12:35-37)? Persze, a törvény tanítói nem tudták megválaszolni a kérdést. Ez által Jézus leleplezte a zsidó vezetőket, hogy alkalmatlanok voltak a tanításra, és hogy nem tudták, mit tanít az Ószövetség a Messiás valódi természetéről, és ennek következtében a farizeusok még jobban elidegenedtek tőle.

Jézus Krisztus, Isten egyetlen fia és az üdvösség egyetlen eszköze a világ számára (ApCsel 4:12) egyben a Dávid fia is, mind lelki, mind testi értelemben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Jézus a Dávid fia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries