settings icon
share icon
Kérdés

Miért annyira eltérő Jézus családfája Máté és Lukács evangéliumában?

Válasz


Jézus családfáját két helyen találjuk meg a Szentírásban: a Máté 1-ben és a Lukács 3:23–38-ban. Jézus származását Máté Ábrahámig, Lukács Ádámig vezeti vissza. Ugyanakkor jó okunk van azt feltételezni, hogy Máté és Lukács teljesen más családfát tár elénk. Például József apja Máté szerint Jákób volt (Máté 1:16), Lukács szerint viszont Éli (Lukács 3:23). Máté Dávid fián, Salamonon keresztül vezeti a vérvonalat (Máté 1:6), míg Lukács Dávid másik fián, Nátánon keresztül (Lukács 3:31). Sőt, Dávidtól Jézusig csak Sealtiel és Zerubbábel közös a két listában (Máté 1:12; Lukács 3:27).

Vannak, akik ezeket az eltéréseket a Biblia tévedéseként állítják be. Nos, a zsidók nagy körültekintéssel vezették nyilvántartásaikat, különösen a családfákat. Elképzelhetetlen, hogy Máté és Lukács kettő egymásnak ellentmondó családfát jegyezne fel ugyanabból a vérvonalból. Tehát Dávidtól Jézusig a családfák teljesen különbözőek. Még a Sealtielre és Zerubbábelre vonatkozó utalás is valószínűleg csak névrokonokra vonatkozik. Sealtiel apja Máté szerint Jekonjás, Lukács szerint pedig Néri. Teljesen szokványos dolog lenne, hogy Sealtiel a fiát Zerubbábelnek nevezze az ilyen nevű hírességek miatt (lásd Ezsdrás és Nehémiás könyvét).

Egy magyarázat szerint Máté az elsődleges családfát, míg Lukács az ún. „sógorházasságok” adatait jegyzi fel. Az volt akkoriban a szokás, hogy ha egy férfi fiú utód nélkül halt meg, akkor a férfi fivére feleségül vette az özvegyét, és fiúgyermeket támasztott neki, aki továbbvitte a férfi nevét. Ez lehetséges, de mégsem valószínű, mert akkor az eltérések magyarázataként Dávidtól Jézusig minden egyes nemzedékben ilyen sógorházasságnak kellett volna történnie. Ez pedig elég valószínűtlen.

Mindezeket szem előtt tartva a legtöbb konzervatív bibliatudós azt feltételezi, hogy Lukács Mária családfáját, Máté pedig József családfáját örökíti meg. Máté Dávid fián, Salamonon át József (Jézus törvény szerinti apja) vérvonalát követi, Lukács pedig Dávid másik fián, Nátánon át Mária (Jézus vérrokona) vérvonalát követi. Nem volt görög szó a „vej” kifejezésére, József pedig Éli fiának számított miután Máriát feleségül vette. Jézus mindkét vérvonalban Dávid leszármazottja, így pedig jogosan volt a Messiás. Az anyai vérvonal feljegyzése nem volt szokványos, de a szűztől születés sem. Lukács azzal magyarázza a dolgot, hogy Jézus „köztudomás szerint” József fia volt (Lukács 3:23).

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért annyira eltérő Jézus családfája Máté és Lukács evangéliumában?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries