settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az, hogy Jézus Isten fia?

Válasz


Jézus nem olyan értelemben Isten fia, ahogyan mi gondolunk egy apára és fiára. Isten nem nőült meg, hogy gyereke lenne. Jézus Isten Fia abban az értelemben, hogy Ő Isten által testté lett, emberi formában megjelent (János 1:1, 14). Jézus Isten Fia, mert a Szentlélek által fogantatott. A Lukács 1:35 kijelenti: “Az angyal így válaszolt neki: "A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának.” A bibliai időkben az “ember fia” kifejezést emberek leírására használták. Az ember fia egy ember.

A zsidó vezetők előtti pere alatt a főpap azt követelte Jézustól: "Az élő Istenre kényszerítelek, mondd meg nekünk, vajon te vagy-e a Krisztus, az Isten Fia!" (Máté 26:63) Jézus azt válaszolta: "Te mondtad. Sőt azt mondom nektek: mostantól fogva meglátjátok az Emberfiát, amint a Hatalmas jobbján ül, és eljön az ég felhőin." (Máté 26:64). Erre a főpapok istenkáromlással vádolták Jézust (Máté 26:65-66). Később Poncius Pilátus előtt “a zsidók így válaszoltak neki: ‘Nekünk törvényünk van, és a törvény szerint meg kell halnia, mert Isten Fiává tette magát.’” (János 19:7). Miért lenne istenkáromlás, ha valaki azt állítja, hogy Isten Fia, és miért érdemelne halálbüntetést? A zsidó vezetők pontosan értették, mit jelentett, hogy Jézus Isten Fiának vallotta magát. “Isten Fiának” lenni, annyi, mint Istennek lenni. Isten fia Istenből származik. Aki azt állította, Isten természetével egy, azaz valójában “Isten”, az már istenkáromlás volt a zsidók szemében. Ezért követelték Jézus halálát. A Zsidók 1:3 világosan fejezi ki: “Ő Isten dicsőségének a kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget, aki miután minket bűneinktől megtisztított, a mennyei Felség jobbjára ült.”

Egy másik példát látunk a János 17:12-ben, ahol Júdást “kárhozat fia”-nak nevezi az író. A János 6:71 azt mondja, hogy Júdás Simon fia volt. Mit ért tehát a János 17:12 azon, hogy Júdást “kárhozat fia”-nak nevezi? A szó “kárhozat” azt jelenti: “pusztítás, romlás, rongálás”. Júdás nem a szó szerinti értelemben volt “pusztítás, romlás, rongálás” fia – ám ezek voltak Júdás életének ismertetőjegyei. Júdás a kárhozat megtestesítője volt. Hasonló szempontok alapján Jézus Isten Fia volt. Jézus Isten megtestesítője (János 1:1, 14)

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az, hogy Jézus Isten fia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries