settings icon
share icon
Kérdés

Tényleg igaz, hogy Istennel MINDEN lehetséges?

Válasz


Bár Isten mindent meg tud tenni, amit szeretne, olyasmit nem fog tenni, ami ellenkezik szent akaratával vagy céljával. Például nem követhet el semmilyen bűnös dolgot, mivel Ő teljesen szent, és a vétkezés nem egyezik meg a jellemével.

Némelyek mégis megkérdezik, hogy nem volna logikus, hogy egy mindenható istenség mindent meg tudjon tenni? Íme egy példa: „Képes-e Isten egy olyan nehéz követ teremteni, amelyet még Ő sem tud felemelni?" A kérdés egy paradoxont tartalmaz: ha az Úr olyan hatalmas, hogy képes egy végtelen súlyú követ teremteni, akkor hogy lehetne lehetetlen számára, tekintve a hatalmas erejét, hogy felemelje? Vagy, ha a kőnek végtelen súlya van, akkor miként lenne lehetséges, hogy felemelje? Az emberek azzal érvelnek, hogy ha nem tud ilyen követ alkotni, akkor nem mindenható. Vagy ha volna olyan kő, amelyet nem tud felemelni, akkor szintén nem lenne mindenható. Az elgondolás már önmagában ellentmondást tartalmaz, és kívül esik a logika keretein. Isten mindenhatósága azt jelenti, hogy Isten mindent meg tud tenni, amit lehetséges megtenni. Azt nem jelenti, hogy Isten képes ellentmondani önmagának. Nem fogja megtagadni a jellemét.

Ezzel együtt azt látjuk az egész Bibliában, hogy Isten mindenható – mindenre van hatalma –, és semmi és senki nem ér fel vele vagy múlja Őt felül. A Józsué 4:24 szerint Isten azért biztosított egy száraz átkelőt a hatalmas Jordán folyón, hogy népe biztonságban átkelhessen rajta, „hogy megismerje a föld minden népe az Úr kezét, hogy milyen erős az, és hogy féljétek Isteneteket, az Urat mindenkor." Ugyanígy a Jeremiás 32:26-27 azt mondja: „Így szólt az Úr igéje Jeremiáshoz: Én vagyok az Úr, minden élőnek az Istene. Van-e számomra lehetetlen?" Továbbá a Zsidók 1:3-ban azt olvassuk, hogy a Fiú „... Isten dicsőségének a kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget..." Ezek a versek, és még sok másik, azt mutatják, hogy minden, ami Isten akaratán belül van, lehetséges a számára.

A Lukács 1:36-37-ben azt mondta az angyal Máriának: „Íme, a te rokonod, Erzsébet is fiút fogant öregségére, és már a hatodik hónapjában van az, akit meddőnek mondanak, mert az Istennek semmi sem lehetetlen." Némelyek felteszik a kérdést: ha „Istennek semmi sem lehetetlen", ez azt jelenti-e, hogy gyorsabban tudok futni egy autónál, vagy egy lépésben át tudok lépni egy magas épületet? Mindezt Isten abszolút lehetővé tudná tenni, de a Szentírásban semmi sem utal arra, hogy szeretné, ha ezek lehetségessé válnának. Ha valami lehetséges, az nem kötelezi Istent arra, hogy ténylegesen meg is tegye. Alaposan ismernünk kell a Szentírást, hogy megtudjuk, mi Isten vágya, és mit ígért, és ennek fényében mi az, amit, lehetővé tesz az életünkben.

Ha megnézzük, mennyi természetfeletti dolgot hajtott végre mennyei Atyánk az egész Bibliában, látni fogjuk, hogy a maga dicsőséges céljainak érdekében valóban képes úgy intézni a földi eseményeket az idő vonalán, ahogy azok látszólag lehetetlenek lennének.

EnglishVissza a magyar oldalra

Tényleg igaz, hogy Istennel MINDEN lehetséges?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries